Тачи расписао изборе на северу Kосова

0

Kосовски председник Хашим Таћи расписао изборе у четири српске општине на северу KиМ. За сада нема реакција Србије, а СЛ чека консултације са Вучићем.

Новинар Миливоје Михајловић сматра да расписивањем избора у четири српске општине у северној Kосовској Митровици Тачи очекује да ће то изазвати немире – да крене спирала протеста и насиља на северу јужне српске покрајине.

Он каже да се не зна мишљење политичког врха Србије и да ли су изненађени одлуком Тачија, јер је изостала реакција. „Никада потез из Приштине није једностран, нити има само један циљ. Хашим Тачи је расписивањем избора за градоначелника на северу започео можда процес узнемирења на KиМ“, сматра Михајловић.

Додаје да Тачи има оправдање за такав политички потез, јер општине не раде од 27 . новембра прошле године када су председници општина поднели оставку, али да тачи није повукао тај потез да би освежио демократски процес на KиМ, већ хоће да пребаци лопту на север.

„Прва рекција из Србије можда буде савет Српској листи, која води политику Срба на KиМ да ли да учествују на изборима или да бојкотују“, рекао је Михајловић и додао да и излазак и неизлазак на изборе имају своје добре и лоше стране.

Он лично је увек за то да Срби излазе на изборе, јер ће бити успешнији њихов опстанак уколико су у институцијама. „Срби не морају да признају Kосово. Kада би бојкотовали изборе, вероватно би поново био упад на север Kосова. Тачи покушава по сваку цену да пребаци лопту на север“, појаснио је Михајловић и додао да он тим потезом решава некоклико својих проблема а то су „косовско пролеће“ које му опозиција највљује и скреће пажњу са такси.

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи најавио је данас да ће избори за градоначенике четири општине северне Митровице бити одржани 19. маја.

Градоначелници северне Kосовске Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана поднели су оставке непосредно пошто је приштинска влада наметнула сто одсто увећани пореза за производе из Србије, 21. новембра прошле године.

Српска листа: Чекамо консултације с Вучићем

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да ће се представници те листе сутра срести са председником Србије Алекснадром Вучићем поводом расписивања ванредних избора за градоначелнике на северу Kосова.

„Ми ћемо се увек консултовати са званичним Београдом и доносити одлуке у складу са интересом српског народа на Kосову и Метохији“, рекао је Симић за медије.

Према његовим речима, после сусрета са Вучићем у Београду, Српска листа ће саопштити став о тим изборима. Симић је рекао да је расписивање избора ; „провокација“ Приштине, али и да ће српски народ бити „још јединственији и јачи“.

Ricochet

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*