Тачи: Србија хоће поделу Косова, сви треба да се МОБИЛИШЕМО!

0

Председник Kосова Хашим Тачи изјавио је данас да Kосово у односима са Србијом „чекају тешки дани“ и да је потребна „политичка и грађанска мобилизација у супротстављању таквим активностима Србије“.

– Сви треба да се мобилишемо – како политички, такође и у грађанском смислу – да се суочимо са притисцима које ће Србија вршити на Kосову, јер је њихов план подела Kосова и присаједињење севера Србији. Ми то никако нећемо дозволити – рекао је Тачи је у изјави за агенцију Бета.

Он је рекао да ће се Kосово тим притисцима и провокацијама одупрети снагом уставних решења и користећи све расположиве уставне и законске могућности.

– То ћемо данас јасно рећи и представницима Европске уније и ми нећемо дозволити да се доведе у питање територијални интегритет и суверенитет Kосова – казао је Тачи из Брисела уочи данашњег састанка делегација Србије и Kосова.

Тачи је рекао да данашњи састанак у Бриселу представља „отварање последњег поглавља“ у разговорима са Србијом које ће резултирати узајамним признањем.

Оценио је да нема потреба да се две земље враћају на споразум о нормализацији односа из 2013. године, од када су неки споразуми остварени, а други су на путу спровођења, већ треба гледати напред и учинити све што је могуће на нормализацији односа између две земље

– Србија треба да престане с тешким провокацијама које чини против Kосова, као што су налози за хапшење, воз и зид у Митровици – казао је он.

Kометаришући критике опозиције због наставка дијалога са Србијом, косовски председник је изразио захвалност што су неке од политичких странака биле део разговора и чији су представници учествовали у дијалогу Kосова и Србије и што су у Скупштини Kосова гласали за први споразум из 2013. године.

 

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*