Тачи у Бриселу разговарао о подели Косова?

0

Приштински медији објавили серију текстова о томе да се између Београда, Приштине и Тиране разговара о ,,подели Косова“ и да је Тачи боравио у Бриселу тим поводом

Приштински портал „Газета експрес“ од петка објављује серију написа у којима тврде да се између званичног Београда, Приштине и Тиране наводно договара ,,размена територија“, односно ,,подела Косова“. Они се позивају на неименоване изворе, а када су затражили званичну информацију о овоме у Приштини, како наводе, нису добили ни потврду, ни демантије, односно у косовском председништву су рекли да у ,,овој фази идеја о територијалној размени представља спекулацију“.

Штавише, позивајући се на своје изворе, новинари Газете екпресс тврде да се косовски председник Хашим Тачи управо данас налази у Бриселу, ,,где говори о подели Косова“. И директор овог познатог приштинског портала Берат Бузала на својој Фејсбук страници пише да су Хашим Тачи, Еди Рама и Али Ахмети (лидер највеће албанске странке у Македонији, прим. ред.) у Тирани претходно разговарали о подели Косова. У причу о подели се наводно укључује и Грчка, односно, како даље пише Газета експрес – ту идеју подржава грчки министар спољних послова Никос Коцијас.

Што се званичног Београда тиче, министар војни Александар Вулин је управо ове недеље пред стручњацима за безбедност земље рекао ,,да мора да се успостави трајно и сигурно разграничење између Срба и Албанаца на простору КиМ“, те да је ,,неспорно“ то да је ,,права адреса за решавање историјског сукоба две нације – Тирана, а не Приштина“. За сада, ипак, нема других званичних детаља, односно демантија или потврде, било из међународних институција, односно званичника из седишта ЕУ, било из Приштине, односно Београда. У наставку објављујемо преглед најновијих написа о овој теми.

ЗАШТО СЕ КРИЈЕ ГДЕ СЕ НАЛАЗИ ТАЧИ?

Извор: Газета експрес (текст је изворно преведен са албанског)

,,Нико у косовском председништву није говорио о томе где је данас Хашим Тачи. Само су потврдили да ће сутра бити на Косову да се састане са словеначким председником Борутом Пахором. Извори Еxпреса кажу да је председник у Бриселу, где говори о подели Косова.

Хашим Тачи, према изворима Газете екпрес, тренутно је у Бриселу. Тамо је отишао да разговара о подели Косова.

Званично су у Председништву рекли да ће Тачи бити на Косову у понедељак због састанка са словеначким председником Борутом Пахором.

У међувремену, извори Експреса навели су да је шеф државе стигао у Брисел у покушају да настави своју иницијативу за поделу Косова. Премијер Албаније Еди Рама и грчки дипломата Никос Коцијас такође су подржали идеју за преговоре о подели Косова.

У овој трговини налази се и лидер највеће албанске партије у Македонији, Демократске уније за интеграцију, Али Ахмети. У међувремену, у Председништву су рекли да, у овој фази – идеја о територијалној размени представља спекулацију.

Са друге стране, у Влади су рекли да ни у овој фази, нити у другим фазама – неће доћи до сценарија за поделу и размену територије Косова. Званичници косовског председништва рекли су да су у овој фази све идеје које воде до размене територија са Србијом – спекулација. Али нису порицали покретање неформалних разговора са српском страном о овој идеји.

Међутим, Беким Чолаку рекао је да историјски споразум са Србијом мора да гарантује чланство Косова у УН и евроатлантске интеграције. У међувремену, новинар Берат Бузала написао је да су Хашим Тачи, Еди Рама и Али Ахмети говорили о промени граница на Балкану. Објаснио је да би се такав сценарио применио само на промену граница Косова, али не и на друге балканске земље.

‘Председник Тачи, премијер Рама и председник БДИ Али Ахмети, разговарали су у Тирани о подели Косова, за цртање граница на Балкану, као и сличним идиотлуцима. Таква ствар, такав сценарио неће променити границе ниједне државе, него границе Косова,’ написао је Бузала у објави на Фејсбуку, позивајући се на заменика премијера Аустрије, који је предложио аутономију за Север Косова.

Експрес је известио у петак да је владајућа класа на Косову, уз оркестрирање председника Хашима Тачија, после неуспеха да укине Специјални суд, започела нову авантуру, подједнако опасну и сумњиву: Подела Косова са Републиком Србијом.

Разумљиво је да ће се покушати да се ова идеја прокријумчари у јавност као размена територија.

Некадашњи министар спољних послова, Скендер Хисени, рекао је да промена граница не може бити учињена без трагедије и губитка живота људи. Рекао је да ће промена граница или размена територија неминовно довести до нових ратова и да их предлажу политички авантуристи.

Према мишљењу професора приштинског универзитета, Миљазима Краснићија, неће бити мирне размене територија, већ само сиријског сценарија, са Русијом као главним арбитром.

У истом духу, о истом сценарију за поделу и размену територија говорио је раније министар одбране Србије, Александар Вулин. Он је рекао да дијалог између Косова и Србије ‘не даје резултате, тако да би требало тражити споразум о подели Косова’.

Међународни представници верују да је у ову игру укључен и премијер Еди Рама, користећи директне контакте са председником Србије Вучићем.

Таква ствар, таква комуникација, директно са Тираном, увек је била део српске стратегије. Чак и током владавине Слободана Милошевића у Србији, дошло је до идеје да Косово разговара само са Албанијом – што се разумело као подела Косова.“

Канцеларија председника Тачија: У овој фази идеја о територијалној размени само су спекулације
Газета експрес је 14. јануара послала питања за косовског председника и упитала шефа његовог кабинета, Бекима Чолакуа, да ли је тачно да председник Републике подржава почетак разговора са Србијом о размени територија.

Чолаку то није ни потврдио, ни негирао, али је предложио објављивање таквих информација.

‘У случају да имате такве информације, добро је да их објавите зарад општег интереса државе и грађана,’ указао је Чолаку, 14. јануара 2018. године.

Експрес је чекао готово месец дана да објави потврђене информације из неколико међународних извора, који указују на то да идеју размене територија осим Тачија и Србије – подржавају и Еди Рама и министар спољних послова Грчке, Никос Коцијас.

Званичник председништва је рекао и да је положај Хашима Тачија о границама Косова – јасан.

‘Позиција председника Републике Косово остаје јасна. Косово је независна и суверена држава, а њене границе су међународно признате,’ рекао је Чолаку за Експрес.

‘Дијалог за нормализацију односа између Косова и Србије требало би да буде завршен историјским споразумом који отвара сигурну будућност за евроатлантске интеграције за обе земље и за чланство Косова у УН. То су циљеви три стране укључене у дијалогу – посредника (ЕУ), Косова и Србије,’ додао је он.“

ХАРАДИНАЈ ПРОТИВ ИДЕЈЕ ХАШИМА ТАЧИЈА И ЕДИЈА РАМЕ О ПОДЕЛИ КОСОВА

Извор: Газета експрес (Део текста је изворно преведен са албанског)

„Премијер Косова, Рамуш Харадинај, против је идеје поделе Косова. Авни Арифи је рекао да премијер није део разговора или договора о подели Косова. Рекао је да је лоше, неистинито и сулудо да се каже да је Харадинај део таквих сценарија. Међутим, у сценарио промене граница на Балкану поред Хашима Тачија и Едија Раме укључен је и Али Ахмети.

Рамуш Харадинај је разјаснио свој став у вези са темом територијалне размене са Србијом. Саветник Премијера, Авни Арифи, рекао је да шеф владе никада није био део таквих разговора. Заиста, он је рекао да је неистинито, злонамерно и сулудо размишљати о учешћу Харадинаја у таквим сценаријима.

‘Свако ко каже или сумња да је Рамуш Харадинај део било каквих преговора, или договора о подели Косова лаже, злонамеран је и луд,’ рекао је Арифи за Експрес, у недељу.

Према речима шефа делегације Косова у преговорима са Србијом, идеје Београда у последњих 20 година биле су такве. Али он је рекао да ако они желе да поделе Србију, онда је то на њима и они то могу да учине.

‘Ми разумемо идеје из Београда. У последњих 20 година није било добрих идеја за регион с њихове стране. Дакле, ни ово није њихова последња идеја о размени територија. Ако желе да поделе Србију, то је њихов проблем, али Косово нема земљу за давање, или размену,’ додао је он.“

ШТРАХЕ: СЕВЕР КОСОВА ТРЕБА ДА ИМА ПРАВО НА САМООПРЕДЕЉЕЊЕ
Бета је данас пренела изјаву вицеканцелара Аустрије, Хајнца-Кристијана Штрахеа – да је Косово без сумње део Србије и да би било пожељно да Север Косова има право на самоопредељење или аутономију, као и да је погрешно уколико би се на Београд вршио притисак да призна Косово.

„Мислим да је признање Косова једино ствар Србије. Притискати земљу због тога би био погрешан пут,“ рекао је Штрахе за лист Политика, пред долазак у Београд где ће у понедељак разговарати са министром спољних послова Ивицом Дачићем, пренела је Бета.

ВУЛИН: ТРАЈНО И СИГУРНО РАЗГРАНИЧЕЊЕ
,,Трајно и сигурно разграничење између Срба и Албанаца мора да се успостави на простору Косова и Метохије, али процес разграничења и процес политичког завршетка не може да се оконча, а да све није испуњено, договорено и завршено. Подразумева се да Бриселски споразум, са свим његовим резултатима, мора бити најпре до краја спроведен, и формирање Заједнице српских општина и све остало“ – рекао је министар одбране Србије, Александар Вулин, током округлог стола ,,Политичко-безбедносни и одбрамбени аспекти косовско-метохијског проблема“, у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ-у, који је одржан 6. фебруара у Београду.

Он је поручио и да је неспорно то да је права адреса за решавање историјског сукоба две нације, албанске и српске, Тирана, а не Приштина, јер се у Албанији формулише политика Албанаца.

Србија не може себи да дозволи ,,уступање простора, ни политичког, ни економског, не може себи да дозволи да се Велика Албанија ствара на њеним границама, а да њене границе одређују други“ – оценио је Александар Вулин, отварајући округли сто, саопштено је из министарства којим руководи.

,,Отуда морамо признати да ми не преговарамо и не разговарамо и не тражимо решење са Приштином. Ми решење тражимо, бар сада, са Тираном“ рекао је такође Вулин, а саопштено из министарства којим руководи.

КОССЕВ: 17:30 – ОГЛАСИО СЕ ТАЧИ: БИО САМ НА ЛЕТУ ОД СЕУЛА ДО МИНХЕНА
„На лету из Сеула до Минхена био сам са председником Швајцарске, господином Аланом Берсетом и холандским премијером г. Марком Рутеом. Председник Швајцарске, г. Алан Берсет, потврдио је своју службену посету Косову током месеца јуна. Косово је благословено да има такве пријатеље широм света,“ овим речима се јавности обратио вечерас Хашим Тачи преко своје Фејсбук странице. Иако у овој објави он не помиње написе у косовској штампи о томе да се поставља питање где се косовски председник данас налази, посредно је на то питање одговорио.

 

Извор: Газета експрес/КосСев

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*