ТАЧИ: Вучић и ја смо се сложили да споразум Косова и Србије нема алтернативу

0

Косовски председник Хашим Тачи рекао је, у интервјуу бечком дневнику Пресе, да је случај Марка Ђурића био непотребан и да се тако нешто не сме поновити, као и да се са председником Србије сагласио да је споразум Београда и Приштине неопходан.

Случај Ђурић је био непотребан. То је била провокација српских власти – тврди Тачи.
– Ми смо могли или да реагујемо или да прихватимо кршење нашег суверенитета. Слике тога нису биле корисне Косову.Тако нешто не треба да се понови и зато морамо да поново покренемо дијалог са Београдом – казао је он.

Тачи каже да се на недавном Самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији сагласио са председником Србије Александром Вучићем да споразум нема алтернативу.

– Дијалог је тежак процес, који свим странама задаје бригу. Међутим, то није бокс меч, у којем само једна страна побеђује. Требало би да буде ‘вин вин’ ситуација за обе стране. Желимо међусобно признање – каже он.

Тачи истиче да ће се, ако се не искористи шанса за решење, онда изгубити следећа деценија.

– Наша деца ће да нас куну због тога. За нас је важно да се тај процес покрене када Аустрија преузме председавање ЕУ – наглашава он.

„Нису сви били анђели, али ОВК је водила праведан рат“

Коментарисао је и гласине да постоји листа 20 високорангираних особа које ће се наћи пред Специјалним судом за ратне злочине на Косову, Тачи је казао да нема такве информације и да је то ствар правосуђа, као и да не жели да коментарише такве спекулације.

Тврди и да није био критичан према успостављању Суда, подсећајући да је он водио преговоре са међународном заједницом о његовом успостављању.

– Ми се не плашимо правосуђа и правде, јер немамо шта да кријемо. ОВК је водила праведан рат. Не могу рећи да је сваки војник био анђео, али је ствар била праведна. Специјални суд даје Косову даљу могућност да као држава докаже одговорност – сматра Тачи.

Тачи је интервјуу за бечки лист изнео и тврдњу да је самит у Софији био први такви самит на којем је Косово било заступљено као „суверена држава“.

– „Сви су то поздравили. Наравно је јасно стављено до знања да Косово и све друге земље региона треба да обаве своје задатке и наставе реформе, ако желе да приступе ЕУ – пренео је он.

На констатацију да тадашњи шпански премијер Мариано Рахој због Косова није био на Самиту Тачи је рекао да је Мадрид био заступљен на том скупу, али на другом нивоу.

„Русију не видимо као непријатеља“

– „Закључак су сви подржали, и наше учешће је било поштовано. Разумем да је то за Мадрид шкакљива тема, али свако поређење Шпаније и Милошевићеве Србије, као и Каталоније и Косова је погрешно. Имам пуно поштовање за демократске традиције Шпаније. На Косову се догодио геноцид од стране Србије. Шпанија је за нас пријатељска земља – наводи Тачи.

Изразио је задовољство што је председник „земље у региону, чије становништво је највише проевропски и проамерички настројено“ и истовремено изразио жаљење „што је најизолованија земља“.

Упитан за утицај Русије и Турске Тачи је казао да Русији готово није могуће да игра неку улогу на Косову.

„- Међутим, ми Русију не видимо као непријатеља. Политика Москве има више везе са солидарношћу са Србијом, него са супростављањем Косову. Очекујем да и Русија призна Косово, јер би тиме Москва Србији помогла да се ослободи погрешних митова – каже он.

На питање шта је са утицајем Турске Тачи је навео да већину становништва Косова чине муслимани, а истовремено то је најпроевропскији народ на Балкану.

– Ислам на Косову је европски. Косово је суверена држава која доноси сопствене одлуке – тврди он.

На констатацију да је недавно на Косову било бурних реакција због изручења турских држављана, наводних гулениста, Анкари, Тачи је казао да је то био јединствен случај, те да је било грешака у техничком процесу, као и да се то никада више неће догодити.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*