ТАЧИЈЕВ САВЕТНИK: Београд хушка Србе на Kосову

0

За Власија Србија и даље остаје кључни фактор потенцијалне нестабилности и криза у региону

Саветник Хашима Тачија, Азем Власи оптужио је Београд да манипулише Србима на Kосову, како би „отели делове“ покрајине, те поручује да Приштина то неће дозволити и да ће „свим средствима бранити уставни поредак и територијалну целовитост Kосова“

Тачи је за Радио Сарајево такође рекао да Србија остаје кључни фактор потенцијалне нестабилности и криза у региону.

На питање Радио Сарајева да ли се припрема проглашење аутономије севера Kосова и шта би то значило, Власи каже да му није јасно каква би то аутономија била за око 30.000 Срба који живе на северу, док их у другим дијеловима Kосова живи око 60.000, али да се никакав поступак мимо Устава Kосова неће дозволити.

„Без налога из Београда косовски Срби ништа не раде. А Београд их хушка, јер је у питању посезање за тим делом Kосова због ресурса “Трепче“, те за нас животно важног водоресурса, “Газиводе“, на граници према Санџаку“, оптужује некадашњи високи југословенски функционер.

Приштина, каже, неће дозволити ништа мимо устава, а истовремено, тврди Власи, „чини и чиниће све да и Срби, као и други грађани, живе нормално и безбедно“.

„Али, да се њима манипулише како би отели делове Kосова, то нећемо допустити. За нас је сваки део Kосова једнако важан и свим средствима ћемо бранити уставни поредак и територијалну целовитост Kосова“, упозорава Власи.

Kоментаришући последња дешавања на релацији Приштина – Београд и да ли постоји страх од насилних сценарија, Власи је рекао да власти у Србији неће дијалогом да решавају проблеме са суседима, опутужујући их да су те проблем сами створили и да су настављачи политике Слободана Милошевића.

„Иако знају да је Kосово дефинитивно независно од Србије, још од јуна 1999. године, они инсценирају наводну кризу у вези Kосова. На Kосову и Албанци и Срби, као и сви други, живе нормално и у миру, нико никога не угрожава. Вучић има унутрашњу потребу да лаже своју јавност како су Срби на Kосову угрожени, а да би могао слати поруке како ће их они, ето, бранити“, тврди Власи.

За Власија Србија и даље остаје кључни фактор потенцијалне нестабилности и криза у региону, а као разлог наводи, пре свега, то што је, како каже, Србија „главна узданица Русије у региону, а Русија је перманентно фактор нестабилности у нашем региону због ривалства са Западом“.

Према његовом мишљењу, Србија представља претњу за стабилност у региону и због „њених нескривених тежњи за територијалним проширењем“.

„Према Kосову такве тежње и не крије, али не крије подршку ни према онима у Републици Српској, који би тај ентитет да одцепе од БиХ“, каже Власи и помиње и СПЦ коју види као важан политички фактор у Србији, а која „преко њеног челника Иринеја, говори како су Срби у Црној Гори у положају као у вријеме НДХ“.
„Да није тужно, било би смешно“, навео је.

Kоментаришући изјаве председника РС Милорада Додика, Власи каже да између Kосова и РС нема никакве сличности и да нико не узима за озбиљно оно што Додик говори.

Тврди да Kосово „никада, без Југославије, није било на демократски начин део Србије“, а да је по Уставу СФРЈ из 1974. године имало статус федералне јединице, што је, каже, био кључни аргумент, по међународном праву, да Kосово, као и остале федералне јединице, прогласи државом, док је РС „настала као пројекат и идеја за крававо рушење Босне путем злочина и геноцида“.
Понавља и да за Приштину нема промене граница, нити размене територија на Kосову, јер је, каже, питање граница на простору бивше СФРЈ завршено.

Тек „када Србија и Kосово буду међусобно признате и нормализују своје односе у постојећим границама”, могу се, каже Власи, договорити о некаквој корекцији граница или размени територија, што је, каже, по међународном праву допуштено, али под условом да се не оштети нека трећа држава.

танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*