Тачију споменици српским жртвама служе само за фотографисање

0

У гесту Хашима Тачија који је донео цвеће на споменик српским жртавама у Гораждевцу нема искрености, изјавио је директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић.

„Заправо, ја не видим искреност у том гесту, иначе бих увек био спреман да поздравим сваки прави, истински корак ка помирењу, које нам је преко потребно“, рекао је Ђурић за Пинк.

Он ту, како је истакао, види некога ко и даље негира и злочиначку улогу тзв. ОВK на чијем челу је био, некога ко негира све ратне злочине, ко је страховито допринео томе да нико не буде кажњен за хиљаде убијених и стотине протераних Срба са KиМ.

„Видим некога ко упркос свему томе, долази буквално да направи фото- сешн, са обележјима пострадалих Срба, да би могао некоме у међународној заједници да се прикаже као човек мира и помирења“, сматра Ђурић.

То, како је оценио, није довољно. Српска рука помирења, каже Ђурић, увек је пружена, али онима који се истински покају за злочине, који покажу да су спремни да процесуирају одговорне за ратне злочине, довољно одговорни и снажни да покажу да је потребно да се затвори једно ружно поглавље у заједничкој историји, а оно, сматра, може бити затворено само кроз утврђивање одговорности.

„Сваки злочин има име и презиме и та имена на плочи, а узгред, управо присталице екстремизма у Гораждевцу су је полупале пре пар месеци, па је влада Србије, својим средствима обновила споменик. Много би боље било да је Тачи, уместо што је отишао тамо, да је пронашао оне који су порушили споменик, због чега и данас KФОР мора да дежура у близини Гораждевца и Срби се осећају ужасно у том крају“, рекао је Ђурић.

Нагласио је да, у читавој Метохији, као резултат политике у којој је учествовао и имао једну од главних речи Хашим Тачи, сада има мање од 3.000 Срба.

„Питање је да ли са таквим ставом и таквом одговорношћу коју лично носи, Тачи треба да се на тај начин односи према том питању. Ја лично мислим да не“, рекао је Ђурић.

Председник Kосова Хашим Тачи положио је цвеће на споменик страдалим Србима у Гораждевцу, које је Сенка Јововић, мајка Ивана Јововића, једног од дечака убијених на реци Бистрици у Гораждевцу 2003. године, вратила и однела у полицијску станицу
Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*