Тадић: Мекалистер је рекао да Вучић мора преузети одговорност за Косово и изнети свој предлог

0
  • Драган ШУТАНОВАЦ: Мекалистер је јасно рекао да подршка европских званичника европском путу Србије не сме да буде подршка „накарадној стабилократији какву је успоставио Александар Вучић”
  • Борис ТАДИЋ: Мекалистер је рекао да постоји могућност да му је реалност представљена на другачији начин, али да му је опозиција понудила потпуно другу слику

ПРЕДСТАВНИЦИ опозиције оценили су да је њихов сусрет са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером био редован састанак коме је у медијима придодата велика пажња и да на њему није било речи о уједињењу опозиције и заједничком учешћу на неким наредним изборима.

Челници опозиције рекли су новинарима, након састанка у просторијама Делегације ЕУ на Новом Београду, да су Мекалистеру указали разлике које постоје у извештајима о напретку Србије и реалности.

„Ситуација је потпуно супротна ономе што је Мекалистер изнео да Србија економски напредује, напротив економски назадује чак и у односу на регион”, рекао је лидер Демократске странке Драган Шутановац.

Шутановац је навео да је Мекалистер јасно рекао да подршка европских званичника европском путу Србије не сме да буде подршка “накарадној стабилократији какву је успоставио Александар Вучић”.

„Стабилократија каква данас постоји у Србији не доноси ни стабилност, ни демократију, угрожена су основне људске вредности, институције не функционишу а држава је у економском колапсу”, рекао је Шутановац.

Лидер ДС рекао је да је Мекалистера упознао да дијалог о Косову не постоји, да његова странка неће учествовати у дијалогу којим ће председник Србије донети коначно решење без јасне платформе.

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић оценио је да се у Србији свакога дана урушава демократија и да у парламенту нема нормалног дијалога.

Додао да је Мекалистеру указао и на то да се грађани систематски обмањују о постигнућима Владе Србије.

Тадић је упозорио да би могло да се деси да за пет година, на крају преговарачког процеса, ЕУ каже да Србија нема довољан ниво демократије.

Према његовим речима, Мекалистер је рекао да постоји могућност да му је реалност представљена на другачији начин, али да му је опозиција понудила потпуно другу слику.

Тадић је додао да Мекалистер сматра да опозиција зато треба да буде у сталном контакту са представницима ЕУ и парламентарцима како би сви имали реалистичнију слику о стању у Србији.

Такође, пренео је Тадић, Мекалистер је рекао и да Вучић мора да преузме одговорност за Косово, и да да свој предлог.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић оценио је да је то био један потпуно нормалан састанак на коме се разговарало о отвореним питањима из прошлости под чијим притиском не можемо да изградимо нормално друштво.

Са тим питањима се треба суочити што пре, рекао је Јовановић и додао да ту мисли на односе са Косовом и Босном и Херцеговином.

„Најважније је то што сам (Мекалистера) покушао да уверим да упркос мршавим резултатима опозиције на изборима и тој очигледној немоћи сасвим сигурно у Србији постоји довољно енергије и потенцијала за конкретнију европску политику”, рекао је Јовановић.

Састанак Мекалистера и представника четири опозиционе странке трајао је нешто више од једног часа.

Новинарима се није обратио лидер покрета Доста је било Саша Радуловић јер је напустио састанак 20 минута пре краја.

Према Јовановићевим речима, на састанку није било никаквих проблема, те сматра да је Радуловић састанак напустио због обавеза.

Шутановац и Тадић остали су након састанка у оближњем кафићу.

На састанак, без обзира на позив, нису дошли лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић, као ни бивши председнички кандидат Вук Јеремић. Јанковић је раније казао да из објективних разлога неће присуствовати састанку.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*