Тадић: Ми смо из УН у Брисел пребацили техничке преговоре, а Вучић – статусне

1

ПРЕДСЕДНИК Социјалдемократске странке и председник Србије у два мандата – Борис Тадић – изјавио је да за поделу Косова није довољна сагласност српских и албанских политичких елита, већ да је неопходно да се са тим сложе САД, Русија, Кина и Европска унија, а да је термин разграничење „удица за наивне“.

Тадић је у интервјуу за недељник „Време“ оценио да разграничење може да се тумачи на више начина, али да се дискусијом о тој идеји коју нуди председник Србије Александар Вучић, заправо дискутује са ветром.

„Термин разграничење, како га Вучић користи данас, не значи ништа. А зашто га (Вучић) није поменуо у говору у Косовској Митровици? Зато што му треба у функционалном смислу и у наредним месецима као удица за наивне док се спрема да изврши оно што је обећао западним земљама“, рекао је Тадић.

Он је додао да се из говора председника Србије током посете Косову и Метохији није могло закључити какав је карактер преговора Приштине и Београда, а да председнике Косова и Србије „у свету доживљавају као личности употребљиве за реализацију глобалних интереса, пошто имају огромне хипотеке из прошлости“, јер данашњем Западу не одговарају људи без тих хипотека.

„Вучић је креирао медијску машину за заборављање… Зато и није споменуо Бриселске споразуме приликом посете северу Косова. Заузврат, он је присутне у Косовској Митровици обасуо серијама реченица да ће захваљујући њему имати прилику да живе што, ето, није био случај под претходном влашћу када су, ваљда, Срби могли само да умиру“, казао је Тадић.

Он је навео да је поређење његове и Вучићеве политике према Косову и Метохији делимично сличан по реторици, али да се суштински разликују, као и да су оптужбе власти да су преговори измештени из УН „велеподметање“.

„Вучић који је статусне преговоре из УН пребацио у Брисел сада за то оптужује нас. А ми смо у УН одлучили да се у Бриселу воде само технички разговори о административним прелазима, возачким дозволама, таксама… Сада Вучић, да би оправдао своју историјску грешку… оптужује своје претходнике“, рекао је Тадић.

Бета

1 КОМЕНТАР

  1. борис тадић најгори олош и шљам издајнички.Пре свог председниковања министар војске и потпуно сатро Српску војску и то за је препоручило нато и еу нацистима да та поставе на место председника Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*