Тадић: Политичка атмосфера у Србији је таква да су ликвидације следећи корак

0

Лидер опозиционе Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић оценио је да је атмосфера у друштву неподношљива и да је однос према критичарима власти такав да су следећи корак „физичко насиље и ликвидације“.

– Ми данас више нисмо земља у којој постоје демократске слободе и у којој постоје предуслови за напредак под овом влашћу. Атмосфера у друштву је неподношљива. Kад упутите критику власти, ви сте истог тренутка олош, бедник, лопов, јадник, убица или усташа. Следећи корак су физичко насиље и ликвидације, по рецепту из времена када су исте ове странке прибегавале таквом обрачуну са политичким противницима – изјавио је Тадић у интервјуу за лист Недељник.

Он је додао да су сви садашњи најважнији представници власти припадали тоталитарним странкама које су спроводиле политичко али и физичко насиље деведесетих.

– И њима то није страно и то се види у њиховим реаговањима која су доказ њихове слабости, а не снаге. А нико није агресиван уколико је стварно јак и сигуран у себе – оценио је Тадић.

Чисти макијавелизам

Према његовој оцени, Влада Србије заступа политику чистог макијавелизма, који друштво води у разне видове зла и бруталног односа према политичком противнику.

– Од Макијавелија до инспиратора идеологије нацизма, Kарла Шмита, није дуг пут. У макијавелизму циљ оправдава средство, а код Шмита је циљ креирање и уништење непријатеља. И то је управо оно што ради ова власт – сопствени идентитет гради преко медијске конструкције идентитета ‘непријатеља’. Да би имали оправдање за борбу свим средствима против политичког противника, претходно га у медијима криминализују, оптуже и осуде. Направе му јавни имиџ какав им је потребан. То је политика нацизма и гебелсовска злоупотреба медија…Преко контролисаних медија криминализују политичке противнике и прекрајају истину и онда се боре против тако медијски измишљеног противника – навео је он.

Тадић је казао да жели да упозори да оно о чему говори нису само теоријске претпоставке, већ да је то била реалност на овим просторима пре само неколико година.

Kако ће изгледати одлазак Вучића са власти?

– Тако су отишли Зоран Ђинђић, Славко Ћурувија, Иван Стамболић… Упркос томе што покушавају орвеловски да избришу колективно сећање, људи који су данас на власти говорили су тада да им није жао људи који су тако изгубили животе, јер их је убила баш таква држава… А како ће изгледати одлазак Вучића и Николића с власти? Да ли исто као када сам ја одлазио – честитам, довиђења и видимо се у другом филму или на веома другачији начин? То је питање које свако треба да постави себи пред ове председничке изборе. Системи којима је власт на првом месту спремни су на све како би је продужили и задржали – навео је Тадић, који је био председник Србије у два мандата.

Ако Вучић изгуби на председничким изборима, креће његов суноврат

Тадић је оценио да су предстојећи председнички избори преломни за Србију и да ће кренути суноврат власти премијера Александра Вучића уколико опозиони кандидат победи на њима.

– Вучић је најодговорнији за катастрофално стање у држави и зато би његова кандидатура захтевала највиши ниво политичког супротстављања и политичке борбе. Вучић је директно одговоран за урушавање свих демократских достигнућа која смо ми остварили након 5. октобра и која су наше друштво извела из мрака деведесетих. Председнички избори су преломни и за Србију и за власт Александра Вучића. Ако изгуби те изборе – истог тренутка креће суноврат његове власти – навео је Тадић.

Тадић је додао да је због тога ово важан моменат у којем би странке проевропске и демократске оријентације морале да крену у процес уједињења и да је потребно да се то обави у наредна два месеца.

– Први новембар је крајњи рок. А ко год не разуме значај уједињења опозиције и наступање на изборима са заједничким кандидатом који би њену политику најбоље заступао – тај или не зна ништа о политици или ради за Вучића – навео је Тадић.

Тадић је одбацио сугестију да је рано за то, с обзиром да су избори тек на пролеће, рекавши да опозиција за њих мора жестоко да се припреми.

– До тада морамо да дефинишемо заједничку политику, да објединимо ресурсе, да нађемо заједничког кандидата и припремимо кампању. Морамо да се спремимо за најпрљавији медијски притисак који неминовно следи, као и да спремимо стратегију одбране од блаћења и тортуре којима ће бити изложен наш кандидат. Веома је важно да будемо потпуно спремни до тренутка кандидатуре, јер од старта кампање ће зависити и њен то – рекао је Тадић.

Има кандидата који могу да победе Вучића

Он је додао да има више легитимних кандидата који би могли да победе Вучићевог кандидата, али и да актуелни премијер „има више потенцијалних кандидата“, од Томислава Николића и Ивице Дачића, до оних „прикривених“, као што је лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

– Очигледно је да су Шешељ и Вучић у некој врсти политичког договора и сарадње – рекао је Тадић и додао да опозиција мора да се обједини око политике и онда крене у избор кандидата који у најбљој мери може да је заступа.

– Kритеријум би, дакле, требало да буде баланс између подршке јавног мњења, способности и искуства. Већ средином октобра би требало направити пресек истраживања и озбиљну анализу и онда сви заједно да донесемо јединствену одлуку ко је наш најбољи кандидат – рекао је Тадић и додао да не треба лицитирати са именима пре него што се одреди политика и стратегија кампање.Према његовој оцени, у тај опозициони блок треба да уђу странке које искрено хоће да се супротставе политици актуелне власти и Вучићевом кандидату.

– Остаје утисак након последњих избора да (лидер ЛДП Чедомир) Јовановић није постао члан Вучићеве владе, не својом, већ Вучићевом вољом. Сматрам да је потребно направити блок са странкама које недвосмислено неће да буду део Вучићеве владе и да је по будућност и кредибилност тог блока опасна свака врста кокетирања са овом влашћу, али и свака врста недоследности. Међутим, одлука о томе које странке би требало да буду део тог блока, мора бити питање договора свих странака. Мој став је да свако ко показује намеру да сарађује са овом штеточинском влашћу не може бити део тог пројекта. Такву намеру није показао (лидер ЂБ Саша) Радуловић и његов покрет и то није спорно, али остаје нејасно да ли је са њим могуће направити договор око заједничке политике – рекао је он.

Случај Савамала

Тадић је указао на случај рушења у београдској четврти Савамала и подсетио да су у тој ноћи маскирани људи рушили центар главног града и суспендовали слободу кретања грађана а да је премијер Александар Вучић на конференији за новинаре рекао да зна ко су починиоци али да су они имали часне намере.

– И онда је јасно зашто до данас нису пронађени и санкционисани ти починиоци. Зато што Вучић себе поистовећује са државом, а спровођење закона је условљено његовим личним проценама нечијих намера или његове политичке користи. То је крај државе и демократије и ми морамо томе најоштрије да се супротставимо – рекао је Тадић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*