Tadić: Zalagao sam se za autonomiju severa KiM

Predsednik SDS Boris Tadić ocenio je da Srbija treba da traži reviziju Briselskog sporazuma.

0

On je rekao da to treba učiniti kako bi u dijalog sa Prištinom uključila i pitanje zaštite srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Tadić je za Radio-televiziju Vojvodine kazao da Briselski sporazum nije ispunio ono što je u interesu građana Srbije.

„Moj plan je podrazumevao potpunu autonomiju za sever Kosova, a sadašnja Vlada Srbije je prihvatila da pravni poredak Prištine važi i na tom prostoru. Moramo napraviti reviziju Briselskog sporazuma i postaviti u dijalogu pitanje zaštite našeg kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji jer kako godine prolaze, mi ćemo gubiti većinu u Unesko“, kazao je Tadić.

Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja o pripajanju trećine teritorije Srbije Kosovu, Tadić je kazao da je reč o „ratnoj izjavi“ zbog koje moramo biti „duboko zabrinuti“ ako je sagledamo u kontekstu najavljenog dolaska 130 američkih specijalaca na Kosovo i izjava drugih albanskih političara o stvaranju velike Albanije.

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO), bivši predsednik Srbije je kazao da „niko ne zna“ da li će to biti institucija ili nevladina organizacija.

„Velika je verovatnoća da će ZSO biti formiran u skladu sa Ustavom Kosova, čije je važenje prihvatila ova Vlada Srbije. Mi nemamo previše aktivnih mera u vezi sa Zajednicom srpskih opština. Može se desiti da imamo seriju padova vlada u Prištini a da ne znamo kakav je format ZSO“, rekao je Tadić.

On je najavio i da će tužiti svakog ko kaže da je država Srbija, dok je bio njen predsednik, trgovala u slučaju Ejupa Ganića koji je optužen za ratne zločine nad Srbima tokom rata u BiH.

„To je tek montiran proces. Nijedna proceduralna greška nije napravljena u vezi sa izručenjem Ganića ali on nije izručen zbog predviđanja da bi suđenje u Srbiji moglo imati političku dimenziju. Teško da će neko ko je optužen za zločine nad Srbima biti izručen Srbiji ali moramo uraditi sve što je do nas da dođe do izručenja“, dodao je Tadić.

BETA

POSTAVI ODGOVOR

*