Тадићева резиденција враћена власницима, наследница умрла неколико сати пре пресуде

Врховни суд ставио тачку на спор око власништва куће у Лацковићевој 10 у Београду. Наследница Иванка умрла неколико сати пре пресуде

0

НЕКАДАШЊА председничка резиденција у Лацковићевој 10, на Дедињу, у којој је осам година живео Борис Тадић док је био председник државе, и у коју је Томислав Николић одбио да се усели, речима “отето – проклето”, од 10. маја поново припада наследницима предратног инжењера Константина Станковића.

Тог дана његовим кћеркама Иванки, удатој Миљачки, и Јелени, удатој Обрадовић, требало је да буде уручена одлука Врховног касационог суда, којом је стављена тачка на судски спор који су водиле са државом. Нажалост, Иванка је није примила – умрла је неколико сати раније!

– Пресудом Врховног касационог суда по уложеној ревизији тужиља, потврђена је пресуда Вишег суда у Београду, од 14. марта 2014. године, којом је утврђено да им се враћа у својину и државину половина идеалног дела куће у Лацковићевој. Нажалост, ову пресуду није дочекала Иванка Миљачки, јер је тог дана преминула – каже њихов адвокат Душанка Суботић Хомен.

Јелена Обрадовић и Иванка Миљачки, која је недавно преминула
Јелена Обрадовић и Иванка Миљачки, која је недавно преминула

Пресудом ВКС, како објашњава, преиначена је пресуда Апелационог суда из 2014, када је Иванкин и Јеленин тужбени захтев одбијен. Сестре су уложиле ревизију поступка пред Врховним касационим судом и добиле спор, односно половину виле коју им је држава одузела. Суд је утврдио да имају право на судску заштиту и по основу Протокола Прве европске конвенције о људским правима.

За све време спора, кућа је, још откад се из ње иселио Тадић, пре пет година, празна, а држава за њу плаћа трошкове за одржавање, комуналије, обезбеђење.

Све је почело када је инжењер Константин Станковић, познат по томе што је почео зидање темеља за Храм Светог Саве, још пре рата, купио два плаца, спојио их и на њима сазидао, 1939. године, породичну вилу. Половина куће која се водила на њега после рата је конфискована, док је друга половина, која се водила на његову супругу Веру, остала кћеркама у наследство.

Како је Иванка Миљачки пре две године изјавила за наш лист, осуђен је после ослобођења као наводни шпијун, мада се никада није бавио политиком. Страдао је уз свог таста Милоша Трифуновића, предратног министра просвете, који се пензионисао, али је у владу поново ушао после пуча, 27. марта 1941. Са краљем је напустио земљу. Био је премијер владе у избеглиштву после Слободана Јовановића. Када је Дража Михаиловић ухапшен, Трифуновић се вратио. Сведочио је у његовом процесу, шокиравши многе речима: “Са жаљењем смо тамо чули да ви овде једни друге убијате, а ми нисмо могли знати ко кога више убија.”

Почетком 1947, и он и зет су осуђени као шпијуни. Трифуновић на осам, а Константин Станковић на четири године затвора.

ПОШТО им је одузела половину куће, нова власт је, без обзира на то што је друга половина и даље припадала Вери Станковић, избацила њу и децу и преселила их у две собице, у заједничком стану са више станара и једним купатилом, у Молеровој. Једва је Вера, преко мајке Коче Поповића, иначе рођаке, успела да спасе део покућства. То су после продавале и од тога живеле.

Уместо њих, у њиховој вили живели су највиши државни функционери: члан ЦК Вељко Зековић, Милка Планинц, Џемал Биједић и Момир Булатовић. Новац за кирију сестре нису добијале све до 2004, када се ту уселио Борис Тадић. Тада је склопљен уговор о закупу, али по минималној цени, од осам евра по квадрату. Наравно, за све то време морале су држави да плаћају порез на вилу.

Иванка је, како нам је пре смрти рекла, у кући била само три пута. Једном 1994, после мајчине смрти, док је у њој живео Булатовић, и то са вештацима. Други пут са сином, када су успели да уђу само у башту, да му покаже где је одрасла, али су их убрзо избацили. И трећи пут када ју је Тадић позвао на ручак.

Иванкина деца и породица Јелене Обрадовић сада чекају да им Управа за заједничке послове републичких органа преда кључеве виле добровољно, и надају се да неће морати да дође до извршења.

ПРАЗНА

СВЕ до доласка Бориса Тадића на чело државе, председничка резиденција била је у Ужичкој 16. На Тадићеву иницијативу измењена је Уредба о званичној резиденцији председника, па је то постала Лацковићева 10. Ипак, после Тадића у вили нико није живео.

ДВА ПУТА РЕХАБИЛИТОВАН

КОНСТАНТИН Станковић је два пута рехабилитован. Први пут 1959. године, када је у решењу наведено да се бришу и престају све правне последице и да се сматра неосуђиваним. Тако је требало да буде укинута и одлука о конфискацији, али није. Други пут је рехабилитован у новембру 2009, по новом закону, и тиме је практично поново испуњен услов за повраћај.

В. Црњански Спасојевић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*