Тахири: Србија лаже, нема нових услова!

0

Није тачно да Kосово има било какве нове захтеве у вези са наставком Бриселског дијалога. Ову дезинформацију пласирала је српска страна, могуће као покушај да прикрију неуспехе у примени споразума постигнутих у Бриселу, каже Едита Тахири, министарка у Валди Kосова задужена за дијалог Београда и Приштине.

Она наводи да су услови за Србију представљени су у поглављу 35 од стране Европске уније, у којем ЕУ апелује на Србију да примени нереализоване споразуме и нормализује односе са Kосовом.

– Постоји дуга листа услова који су наведени у поглављу 35, овај документ је јаван и, између осталог услови су: споразум о позивном броју за Kосову, споразум о енергетици, односно о независном функционисању косовског оператера за трансмисију енергетике, уклањање преосталих паралелних структура Србије на Kосову и тако даље – каже Тахири за „Данас“.

Она наводи да је Kосово „посвећено Бриселском дијалогу јер сматра да он помаже добросуседским односима и напретку Kосова у европској интеграцији“.

– Kосово је благовремено и прецизно спровело све споразуме које су две државе постигле у Бриселу. Ми сматрамо да је примена споразума најбољи доказ који говори о посвећеностима преговарачких страна овом дијалогу. Оно што је потписано мора да буде константно спровођено. Верујем да би за Србију, уместо да показује фобију према фиктивним ултиматумима, било боље да примени споразуме потписане у Бриселу – истакла је она.

Kосовска министарка каже и да је Kосово већ потврдило учешће на новембарским састанцима у Бриселу, и да је прошле недеље учествовало на техничким разговорима.

– Оно што је Србија покушала да фалсификује из мог обраћања у среду пред Kомитетом Скупштине Kосова за спољне послове односило се на предлог Kосова за нове теме у наредној фази дијалога, који је представљен Европској унији 2014. године, и то на захтев ЕУ. Говорила сам о предлозима Kосова из 2014. за дискусију будућности током Бриселског дијалога, а српска страна је “искривила ситуацију”, претварајући “предлоге” у “услове”. Добро је што је у овом дијалогу посредник трећа страна, а ЕУ зна да Kосово није представило никакве нове захтеве, стога намерна “искривљења” српске стране не могу да убеде никога, осим да, можда, служе као политички маркетинг – наводи Тахири.

Упитана како оцењује реакције српских званичника када је реч о наставку Бриселског дијалога, саговорница Данаса каже да би “уместо реакција Србија требало да примени споразуме потписане у Бриселу”.

– Увек када имплементација добро иде, нема простора за негативну енергију реакција и контрареакција. На овај начин, обе државе ће бити способне да се приближе ЕУ, демонстрирају способност за успостављање мирних суседских односа, помогну успостављању мира и стабилности у региону. На крају, желела бих да нагласим да је узајамно признање двеју држава кључни фактор – сматра Тахири.

 

 

Данас.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*