Тахири: „Трепча је готова ствар“

0

Kосовски политичари одбацују могућност да се о конфискацији Трепче, коју су они прогласили „косовском имовином“, разговара у дијалогу у Бриселу.

Они тврде да је то „готова ствар,“ преносе медији у Приштини.

„Јасно смо ставили до знања да се о имовини Kосова неће разговарати у Бриселу. Ми нећемо пристати да разговарамо о Трепчи у Бриселу и то је црвена линија коју нећемо прећи“, рекла је косовска министарка за дијалог Едита Тахири, напомињући да део дијалога не може бити ниједна тема на коју не пристају све три стране, преноси „Kоха диторе“.

Kосовски премијер Иса Мустафа сматра да је одлука Српске листе да суспендује учешће у покрајинској скупштини и влади избог усвајања Закона о Трепчи, „исхитрена и донета под притиском Београда“.

По њему, Србија и Листа Српска треба да престану да се „самообмањују“, јер је Kосово „суверена и независна џава“, преноси „Епока е ре“.

И председник косовске скупштине Kадри Весели казао је да је питање Трепче „готова ствар“ и тврди да директор владине Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић не треба тиме да се бави.

Он је рекао за Kлан Kосова да је Закон о рударском комплексу Трепча најбољи могући за оживљавање овог металуршког гиганта, преноси „Епока е ре“.

Сви приштински листови наводе да се Београд оштро противи конфискацији Трепче и тражи седницу Савета безбедности УН о овом питању.

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*