Тајна акција ВБА – заплењено оружје на путу за Македонију

Војнобезбедносна агенција Србије запленила је велику количину оружја на југу Србије, која је илегално требало да се транспортује у Македонију.

0

Претпоставља се да је оружје било намењено страначкој инфраструктури највећих албанскх партија чији су функционери учествовали у оружаним сукобима у Македонији и на КиМ, пише „Блиц“, позивајући се на изборе из ВБА.

Према тим изворима, прошле недеље заплењено је неколико хиљада пушака, митраљеза, минобацача и ручних бомби, које су припадници ВБА открили у близини Прешева и Бујановца, док су један страни држављанин и два држављанина Србије албанске националности покушавали да их илегалним каналима пребаце у Македонију.

„Реч је о великом товару орузја које је очигледно било намењено за употребу ако дође до распламсавања сукоба у Македонији или можда управо да би се изазвали инциденти“ наводи извор „Блица“ и додаје да је пешадијско наоружање требало да послужи чак и за евентуално преузимање власти.

Он додаје да је ова акција била саставни део активности ВБА али и других безбедносних служби које су у оквиру појачаних мера безбедноти по наређењу државног врха своје деловање подигле на најиши ниво.

Акција је обављена у највећој тајности али су о њој обавештени начелних ВБА и државни врх који је, како наводи извор „Блица“, проценио да се не иде у јавност са овом информацијом.

„Премијер Вучић је сматрао да би спекулције о заплени толике количине орузја могле да послуже некима да долију уље на ватру у ионако ровите политичке прилике у Македонији,“ каже извор „Блица“.

Он додаје да су о целокпној активности обавештене и надлежне македонске службе.

„Истовремено ВБА је приметила и појацано кретње припадника албанске националне мањине са подручја Пресева и Бујановца према Македонији претходних дана. Слично је и са Албанцима са Косова и то пре свега онима који су познати као некадашњи припадници ОВК,“ додаје саговорник „Блица“.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*