Тајна филма Ко то тамо пева: Током снимања култне сцене Павле Вујисић је спасао Бату Стојковића сигурне смрти!

0

„Ко то тамо пева“ данас је један од најкултнијих филмова домаће кинематографије. Цитати из њега се изговарају свакодневно, а сцене и након 37 година од снимања бурно дискутују и препричавају. Ипак, чак ни највећи фанови овог остварења не знају да је мало фалило па да читав пројекат обележи велика трагедија!

Прича о наводној нетрпељивости два барда српског глумишта Павла Вуисића и Данила Бате Стојковића често је препричавана. Мишљења о томе има ли у њој истине подељена су, али свакако је била реч о интензивном и компликованом односу двојице великих глумаца и колега.

Једна од најневероватних прича у српској кинематографији и добар показатељ односа између ових великана догодила се за време снимања култног филма „Ко то тамо пева“, а њену истинитост у једном интервјуу је портвдила и Батина супруга Олга. Стицајем околности, Паја је тада спасао живот Бати!Сигурно се сећате сцене у којој се Батин лик, након што су га већ прогласили мртвим, појављује пливајући у реци. Кадар је сниман у мутној и леденој Тиси и безброј пута је понављан тако да се Бата прописно смрзао.

План је био следећи – он је требало да отплива до средине реке и да га онда камерман снима како плива назад. То је оно што су гледаоци и видели у филму.

Оно што није приказано била је чињеница да се Бата замало удавио! Наиме, пошто је било хладно, пронашли су му горњи део ронилачког одела које је требало да носи испод одеће. Како је Бата био крупан, гумено одело је једва од некуд ископано, а он се једна увукао у њега.

Од силног напора гацања кроз муљ до колена, Бати је позлило. Мало одело га је гушило, али у први мах филмска екипа није приметила ништа чудно.

Једино је Павле, врсни познавалац реке и човек који је добар део живота провео крај воде, схватио у каквој опасности се Бата налази. Ускочио је у воду, извадио нож и пресекао то гумено одело како би Бата дошао до ваздуха. Глумац је већ био скроз поплавео.

Курир, Дневно

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*