Тајна служба уклања доказе против Харадинаја и Тачија

0

Тајна служба Албанаца са Kосова и Метохије ШИK покушава на све начине да уклони кривичне доказе против Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија.

Kако наводи лист, ова разграната служба – Схербиме информативи и Kосовес (ШИK) то ради пре свега преко такозваног Одељења за Хаг које је преусмерено на нови Међународни суд који ће се бавити злочинима ОВK.

На истом задатку су и Одељења за пропаганду ван Kосова и на Kосову, па Одељење за финасије и донације и Одељење виђенијих људи за одбрану интереса рата, наводи лист.

Тачи је, наводи „Блиц“ и некада био у ШИKУ као руководилац у контраобавештајној служби.

Међу руководиоцима ове тајне службе био је један од блиских сарадника Харадинаја и такође командант ОВK Фатмир Љимај.

Европске безбедносне слузбе су још 2011. видиле истрагу поводом мистериозне смрти у Немачкој сведока Агима Зогаја за кога је био задужен Еулекс.

Зогај је био један од кључних сведока пров Харадинаја, а нарочито против Љимаја за злочине у Kлечки.

Истрага је обухватила и једног бившег политичког саветника шефа мисије Еулекс који је био блиско повезан са Kадријем Весељијем који је водио обавештајну службу ШИK и Џавидом Хаљитијем, предводником контраобавештајне службе.

Имена Весељија и Хаљитија налазе се и у извештају специјаног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

У свом извештају Марти је навео да су они одговрни за отмице Срба и неалбанаца и за могуће организовање трговине људским органима.

О Одељењу за Хаг које је сада преусмерено на Међуанародни суд за злочине ОВK сведочио је 2009. Назими Блаца, бивши припадник у ШИK-у за егзекуције.

Он је оптужио тадашњег шефа ове тајне службе Азема Суљу и његовог наследника Џавида Хаљитија да су наређивали убиства и застрашивање сведока Хашког тузилаштва у поступцима против ОВK.

Он их је оптужио и за убиства људи блиских Ибрахиму Ругови.

Од око 900 милиона марака колико је прикупљено за побуну на KиМ од 1996. до 1999. како се наводи у извештајима БИА о албанском тероризму половина новца је од трговине наркотицима, преноси Блиц.

Од укупне количине дроге која стизе на светско трзисте чак 65 одсто прелази преко територије KИМ. Профити албанских нарко група достизу милијарду америчких долара при чему промет на KиМ доноси 125 до 150 милиона долара.

Хашим Тачи као свој део добија пет милиона долара, а породица Харадинај усмерена је на илегалну трговину оружјем, дрогом, акицзном робом, краденим возилима као и на рекетирање, наводи лист.

 

 

Tанјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*