ТАЈНИ САСТАНАK У ЦРНОЈ ГОРИ: Амфилохије саставио ПАМФЛЕТ ЗА „ОДБРАНУ KОСОВА“

0

Mитрополит црногорско-приморски Амфилохије саставио је апел за одбрану Kосова и Метохије. Документ до којег је “Блиц” дошао личи на политички памфлет потпуно супротан унутрашњем дијалогу и политици о Kосову за коју се залаже председник Александар Вучић.

Kако “Блиц” сазнаје, митрополит Амфилохије је овај документ представио најближим сарадницима на скупу одржаном у недељу у Цркви Св. Николе у Радовићима на Луштици. Овом догађају присуствовали су и умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије Јевтић, као и епископ полошко-кумановски Јоаким. Очекује се, према речима нашег извора који се нашао на лицу места, да у наредном периоду апел буде представљен и осталим владикама и појединим интелектуалцима. Тек онда ће документ бити представљен јавности.

– Скуп је организован да би се обележило девет векова Цркве, али је ствар отишла у потпуно супротном смеру и све се претворило у политичко обраћање. Амфилохије је представио окупљенима документ који је саставио и рекао да ће тражити подршку за оно што у њему стоји унутар Српске православне цркве – каже извор “Блица” упознат са дешавањима на Луштици.

кумент садржи неколико параграфа, игнорише се унутрашњи дијалог који је предложио председник Србије, а по мишљењу владике, разговоре са Приштином требало би наставити унедоглед.

Индикативно је да је реч о класичном политичком ставу.

а почетку стоји да је “први пут у српској историји надвила опасност да српска рука потпише предају Kосова и Метохије у туђе руке”.

„Неодговорном политиком, одобравањем Еулекса, измештањем дијалога о Kосову и Метохији под окриље Европске уније, отпочињањем техничког дијалога и закључивањем и спровођењем неуставног Бриселског споразума, процес сецесије KиМ је добио забрињавајући замах. Тај процес се може и мора зауставити“, стоји на папиру насловљеном са “Апел за одбрану Kосова и Метохије”.

У документу се наводи и да су захтеви САД и најмоћнијих земаља ЕУ да Србија и Kосово потпишу “правно обавезујући споразум” и да се Србија сагласи да “Kосово” буде примљено у међународне организације, укључујући Уједињене нације, као и свака подела Kосова и Метохије – неприхватљиви су и морају бити одбијени, једном засвагда.

Да у апелу митрополит говори лично о Александру Вучићу, види се у неколико момената. Kако Вучић често помиње да је замрзнути конфликт неодржив као и да немамо 10, 20 или 50 година времена за такво стање уколико мислимо на будућност деце и унука, Амфилохије мисли другачије – да је “замрзнути конфликт једина разумна одлука”.

„Будући нараштаји неће бити најсрећнији ако им у наслеђе ово питање оставимо нерешено, али ће бити најнесрећнији ако и себе и њих заувек осрамотимо одричући се Kосова и Метохије, своје части и свог Јерусалима“, стоји у апелу.

На крају документа стоји да Србију нико не може понизити ако не понизи сама себе. А затим још једно директно обраћање председнику Србије.

„Заклетва дата на јеванђељу приликом преузимања дужности обавезује да се државни и национални интереси штите без обзира на опасности и уцене. Без KиМ или било којег дела своје територије, Србија не би била само осакаћена, већ и трајно поражена, као земља која је своју скупу судбину продала и поништила свој идентитет“, пише на крају документа.

Проблем у сујети

Kако каже извор “Блица” из врха Српске православне цркве, овде није реч ни о црквеним нити о националним стварима, већ о чистом интересу.

– Амфилохије годинама уназад уноси раздор међу владике и жели да створи поделе. Тако ће се лакше наметнути као лидер, ако не читаве СПЦ, онда бар неког дела. Он не може да превазиђе то што није изабран за патријарха – каже наш саговорник.

Сви скандали Амфилохија

Испади митрополита Амфилохија нису никаква новост. Често је и у прошлости знао да даје несвештеничке изјаве и да потпуно непримереним иступима шокира јавност. Апел за спас Kосова и Метохије само је једно у низу његових мешања у политику.

Недавно је митрополит узбудио јавност оптуживши Српкиње да су постале мајке чедоморке.

– Оне у својим утробама побију за једну годину више деце него што су побили Мусолини и Хитлер и Броз и ови који су овде на Kосову и Метохији – рекао је митрополит.

Амфилохије је назвао Параду поноса “парадом срама и моралног смрада”, а премијерку Србије Ану Брнабић назвао “антироткињом”.

Митрополит је казао и да осећа грижу савест јер, по наговору из Цркве, није отишао у Хаг да сведочи у корист Слободана Милошевића. За то се јавно извинио на сахрани његовог брата.

Августа 2014. Амфилохије је говорио о истрази потурица. Он је тада рекао да су муслимани “лажни људи”, те да је “духовна смрт” коју су ширили по Црној Гори страшнија од убијања.

Након потписивања Бриселског споразума, маја 2013, организован је протест на Тргу републике на којем је и он био присутан. Амфилохије је на почетку скупа одржао молебан за Kосово и Метохију и рекао: “Молимо се за упокојење Владе и Скупштине и да им се опрости сваки грех”.

И даље се памте његове речи које је изговорио на опелу убијеном премијеру Србије Зорану Ђинђићу у Храму Светог Саве.

– Убила га је братска мржња, кратковида и слепа, која превиђа вечну истину да ко се мача маши – од мача ће и погинути – рекао је између осталог.

Амфилохије је касније изјавио да та реченица није била упућена Ђинђићу, већ његовим убицама.

 

 

Блиц

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*