ТАЛАС СА АРКТИКА: Рекордне хладноће у САД

0

Нова година почела је у великом дијелу САД са екстремним хладноћама, понегдје и рекордним, које су одложиле и неке прославе, а неколико смртних случајева повезују се са изложеношћу зими.

Америчка метеоролошка служба издала је упозорење због вјетра који по таквом времену појачава осјећај хладноће, а које се односи на велика пространства САД, од Тексаса на југу до Канаде на сјеверу, као и од Монтане на западу, до држава Нове Енглеске на истоку.

У Чикагу је било сувише хладно и за оне који за Нову годину традиционално скачу у језеро Мичиген, сада покривено дебелим ледом. Они су се овог пута само сликали у купаћим костимима на залеђеној плажи, јавља АП.

Опасно ниске температуре су захватиле још неколико држава америчког Средњег запада, укључујући дијелове Канзаса, Мисурија и Небраске, као и комплетну Ајову, Минесоту, Јужну Дакоту и Сјеверну Дакоту.

У Небраски темпепратуре су се у новогодишњој ноћи спустиле на минус 26 степени, оборивши рекорд из 1884. године. У граду Омаха одложен је новогодишњи ватромет, који иначе привуче неколико десетина хиљада људи.

У Де Моину, у Ајови, било је још хладније, минус 29, па је затворено клизалиште на отвореном у центру града. Због вјетра, субјективни осјећај био је као да је минус 35.

У Абедину, у Јужној Дакоти, жива се спустила на минус 36, оборивши прошлогодишњи рекорд.

Такозвани индекс хлађена се због вјетра спустио на минус 36 у Дулуту, у Минесоти, а на чак минус 50 у сјеверноисточној Монтани.

Индекс хлађења је субјективни осећај температуре због дјеловања вјетра.

Упркос упозорењима на опасност хипотермије, у Милвокију је ипак организовано традиционално новогодишње купање у језеру Мичиген, али је у најмање једном граду државе Висконсин сличан догађај отказан.

Што се тиче америчког Југа, пад температуре у Тексасу донио је слаб снијег све до Остина, главног града те државе, као и много саобраћајних несрећа на клизавим путевима.

Било је хладније и у другим јужним државама, гдје су више навикнути на изненадне налете хладног ваздуха са Арктика, него на више узастопних ноћи са температурама испод нуле.

Замрзнуте водоводне цијеви и испражњени акумулатори су били врло чести првог дана Нове године од Луизијане до Џорџије.

АП наводи да су хладноће изгледа однијеле и прве жртве.

У округу Милвоки, у држави Висконсин, власти су саопштиле да су у недјељу два тијела нађена  са знацима хипотермије – један мушкарац у 50-им годинама нађен на улици, и један 34-годишњак.

Полиција такође вјерује да је хладноћа била узрок смрти и једном мушкарца у Бизмарку, у Сјеверној Дакоти, чије тијело је нађено поред ријеке.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*