Талин – први град у ЕУ са бесплатним превозом, што му је донело милионе!

Талин, главни град Естоније, постао је први град у Европској Унији који је увео бесплатан јавни превоз.

0

Талин, главни град Естоније, постао је први град у Европској Унији који је увео бесплатан јавни превоз.

Тај експеримент им је донео 20 милиона евра!

Овај град на северу има око 450.000 становника и за њих је, од 2013. године, бесплатна вожња аутобусима, трамвајима и тролејбусима.

Грађани који имају пребивалиште у Талину, сваке две године за јавни превоз морају да издвоје два евра. Тим новцем купују тзв. зелену картицу која им служи за неограничен број путовања.ticket_for_public_transport_in_tallinnНа тај начин, уместо губитака, у буџет се годишње слива 20 милиона евра!

Јавни превоз делимично се финансира од пореза грађана који имају пребивалиште у Талину, од када је бесплатан превоз уведен.

Већи број пријављених становника – више новца у буџету града.

То значи да се путем пореза буџет Талина увећао за чак неколико милиона евра. Осим тога, превоз је бесплатан једино за становнике Талина.img_5077-rs-600x400Сви остали плаћају пуну цену карте од два евра по вожњи па је то, уз порез, додатни начин зараде.

Додатна погодност бесплатног јавног превоза је и непосредна брига о очувању животне средине. Од када је овај модел уведен, коришћење услуге јавног превоза повећало се за шест одсто, док се коришћење аутомобила смањило за пет одсто.

БК

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*