„Тамбурица фест“ у ужем избору за најбољи фестивал етно музике на свету

Међународни фестивал тамбурашке музике "Тамбурица фест", који се у војвођанском селу Дероње и у Новом Саду одржава од 2008. године, ушао је у најужи избор за најбољи фестивал етно музике на свету, oткрио је председник Светске асоцијације фестивала, уметника и извођача (ВАФА) Доно Цветков.

0

Цветков се у Новом Саду налази у једној врсти инспекције поводом избора за ту престижну титулу, а новинарима је рекао да су осим „Тамбурица феста“ у конкуренцији и традиционални етно фестивали који се одржавају у Шкотској, Француској, Италији, Немачкој, Русији, САД, Мађарској, Казахстану и Украјини.

„Дошао сам да се до детаља упознам са фестивалом који није бизнис, него озбиљна културна мисија на светском нивоу. За разлику од већине фестивала, ‘Тамбурица фест’ истински негује традицију, има јединствен карактер за допринос светској културној баштини и могу рећи да је у најужој конкуренцији за добијање титуле најбољег етно фестивала на свету“, рекао је Цветков новинарима.

Оснивач „Тамбурица феста“ Јован Пејчић навео је да тим који је окупљен око тог фестивала поменуту номинацију доживљава као посебно признање за предан рад у претходних девет фестивалских година.

„Наставићемо са нашом мисијом и посебно нам је драго што Нови Сад, који је и Европска престоница културе 2021. и Омладинска престоница Европе 2019. године, има још једну значајну номинацију за престижно признање“, рекао је Пејчић.

За предходних девет година постојања „Тамбурица фест“ је окупио више од 500.000 посетилаца и више од 160 оркестара из свих крајева света.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*