Танасковић: Није исто ући у биоскоп и у Унеско

0

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић оценио је да одустајање Приштине од кандидатуре за чланство у тој организацији није неочекивано и да представља дипломатски успех Србије.

Формулација коју су у Приштини одабрали да би најбезболније саопштили разлоге своје одлуке, представља ублажавање свега тога, рекао је Танасковић за „Новости“.

„Тачно је да је одлука донета на основу прагматичне процене, али прагматичност се односи на то да не би добили довољан број гласова“, коментарише Танасковић информацију из Приштине да нису поднели захтев за учлањење у ову организацију и да се „прагматично одлагање чланства у Унеску и Интерполу заснива на пуној координацији са САД и другим земљама Kвинте“.

„Чињеница је, међутим, да захтев није поднет. У дипломатским круговима при Унеску, без обзира на то да ли је реч о земљама које су признале једнострано проглашену независност Kосова или не, није са сипматијама примљена нагла намера да се неуспех у вези са чланством у Интерполу компензује на брзу руку „освајањем“ Унеска, јер је ово озбиљна међународна организација“, истиче Танасковић.

Због тога су у том смислу, како додаје, могли да се чују коментари да „учлањење у Унеско није исто што и купити улазницу и ићи у биоскоп“.

Наш амбасадор нагласава и да је велико питање да ли би овакво Kосово с природом свог идентитета, као парадржава, уопште могло поново да стигне на дневни ред Извршног савета, с обзиром на тренутно расположење у овој организацији.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*