Тасовац: „Изгледа да смо пре него што сам ја дошао и све упропастио, били нордијска земља и медијски рај!“

0

На опаску да није испунио очекивања „такозване друге Србије“, Тасовац је узвратио да ни „друга Србија“ није испунила његова очекивања

Директор Београдске фихармоније Иван Тасовац не каје се што је прихватио функцију министра културе и информисања, и како каже поносан је на све што је Влада Србије урадила у претходном мандату.
Kако је открио за Kурур Тасовац памти сарадњу са Александром Вучићем по томе шта је све научио од њега, и то не само о политици, али и по томе „да је боље да те гну уједе, него да не чујеш телефон када те зове“.
Такође, он сматра да је рад премијерке Ане Брнабић највеће освежење на српској политичкој сцени и да она заслужује највеће поштовање.
На опаску да није испунио очекивања „такозване друге Србије“, Тасовац је узвратио да ни „друга Србија“ није испунила његова очекивања.
„И не само моја, већ ни очекивања која налажу здрав раум и минимум политичке коректности, а то је да подрже реформске кораке, које смо као Министарство и Влада спроводили, а за које су се они декларативно залагали претходних деценија“, сматра Тасовац. „Вероватно зато што никада нису имали ни храбрости, ни политичке воље, да било шта заиста мењају“.
Он као успех види и то што је испунио и превазишао и очекивања „прве Србије“, па су га и „они константно нападали и провлачили кроз блато“ у тандему са овима који су полагали наде у њега.
„Системске промене су увек и свуда нападане, јер резултати нису одмах видљиви“, приметио је Тасовац и нагласио да су се Влада и он, као министар, управо тиме бавили. „Да је било лако – није, али урадио сам све што сам могао и не жалим ни за чим“.
Он је подсетио да су медијски закони, излазак државе из власништва у медијима, пројектно суфинансирање, стабилно и одрживо финансирање јавних медијских сервиса, велике реформске и системске промене, веће него за мандата свих претходних влада.
„Изгеда, међутим, да су моји претходници били по мери новинарских, а и већине уметничких удружења, и да смо, пре него што сам ја дошао и све упропастио, били нордијска земља и медијски рај“, указао је Тасовац.
Упитан о питањима цензуре, које се годинама потежу у медијима, Тасовац је одговорио да цензуру није видео, али јесте протесте „дежурних лучоноша“ слободне мисли, поводом укидања емисија Предрага Сарапе на Студију Б, или Оље Бећковић на Б92.
Тасовцу је „лицемерно“ и када Даница Вученић „принципијелно“ и „под притиском“ напушта новинарство, „а сви знамо да се више месеци пре тога договорила да пређе у ПР службу велике фармацеутске компаније“.
„О најкраћем штрајку глађу у историји штрајкова Вукашина Обрадовича да не говоримо“, додао је Тасовац, који „није импресиониран“ ни учинком његовор наследника на месту министра културе Владана Вукосављевића.
На питање о раду Београдске филхармоније, Тасовац је рекао да „има најбоље музичаре и најкреативнији менаџмент“, тако да он може да „настави да ћути и не меша се у свој посао“.

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*