Tasovac: „Izgleda da smo pre nego što sam ja došao i sve upropastio, bili nordijska zemlja i medijski raj!“

0

Na opasku da nije ispunio očekivanja „takozvane druge Srbije“, Tasovac je uzvratio da ni „druga Srbija“ nije ispunila njegova očekivanja

Direktor Beogradske fiharmonije Ivan Tasovac ne kaje se što je prihvatio funkciju ministra kulture i informisanja, i kako kaže ponosan je na sve što je Vlada Srbije uradila u prethodnom mandatu.
Kako je otkrio za Kurur Tasovac pamti saradnju sa Aleksandrom Vučićem po tome šta je sve naučio od njega, i to ne samo o politici, ali i po tome „da je bolje da te gnu ujede, nego da ne čuješ telefon kada te zove“.
Takođe, on smatra da je rad premijerke Ane Brnabić najveće osveženje na srpskoj političkoj sceni i da ona zaslužuje najveće poštovanje.
Na opasku da nije ispunio očekivanja „takozvane druge Srbije“, Tasovac je uzvratio da ni „druga Srbija“ nije ispunila njegova očekivanja.
„I ne samo moja, već ni očekivanja koja nalažu zdrav raum i minimum političke korektnosti, a to je da podrže reformske korake, koje smo kao Ministarstvo i Vlada sprovodili, a za koje su se oni deklarativno zalagali prethodnih decenija“, smatra Tasovac. „Verovatno zato što nikada nisu imali ni hrabrosti, ni političke volje, da bilo šta zaista menjaju“.
On kao uspeh vidi i to što je ispunio i prevazišao i očekivanja „prve Srbije“, pa su ga i „oni konstantno napadali i provlačili kroz blato“ u tandemu sa ovima koji su polagali nade u njega.
„Sistemske promene su uvek i svuda napadane, jer rezultati nisu odmah vidljivi“, primetio je Tasovac i naglasio da su se Vlada i on, kao ministar, upravo time bavili. „Da je bilo lako – nije, ali uradio sam sve što sam mogao i ne žalim ni za čim“.
On je podsetio da su medijski zakoni, izlazak države iz vlasništva u medijima, projektno sufinansiranje, stabilno i održivo finansiranje javnih medijskih servisa, velike reformske i sistemske promene, veće nego za mandata svih prethodnih vlada.
„Izgeda, međutim, da su moji prethodnici bili po meri novinarskih, a i većine umetničkih udruženja, i da smo, pre nego što sam ja došao i sve upropastio, bili nordijska zemlja i medijski raj“, ukazao je Tasovac.
Upitan o pitanjima cenzure, koje se godinama potežu u medijima, Tasovac je odgovorio da cenzuru nije video, ali jeste proteste „dežurnih lučonoša“ slobodne misli, povodom ukidanja emisija Predraga Sarape na Studiju B, ili Olje Bećković na B92.
Tasovcu je „licemerno“ i kada Danica Vučenić „principijelno“ i „pod pritiskom“ napušta novinarstvo, „a svi znamo da se više meseci pre toga dogovorila da pređe u PR službu velike farmaceutske kompanije“.
„O najkraćem štrajku glađu u istoriji štrajkova Vukašina Obradoviča da ne govorimo“, dodao je Tasovac, koji „nije impresioniran“ ni učinkom njegovor naslednika na mestu ministra kulture Vladana Vukosavljevića.
Na pitanje o radu Beogradske filharmonije, Tasovac je rekao da „ima najbolje muzičare i najkreativniji menadžment“, tako da on može da „nastavi da ćuti i ne meša se u svoj posao“.

 

Nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

*