ТЕКСАСУ ПРЕТИ КАТАСТРОФА! Две снажне експлозије у фабрици хемикалија Аркема! (видео)

0

Две експлозије ођекнуле су данас у поплавама погођеном хемијском постројењу компаније Аркема у Крозбију, код Хјустона у Тексасу, потврдили су оператери тог хемијског постројења

„Око 2 сата ујутру по локалном времену, Центар за ванредне ситуације округа Харис нас је обавестио о две експлозије и диму који долази из хемијског постројења Аркема у Крозбију, у Тексасу“, наводи се у саопштењу те компаније, а преноси агенција Франс прес.

У поплавама погођеном хемијском постројењу компаније Аркема у Крозбију, код Хјустона у Тексасу, данас је ођекнула експлозија и види се дим, јавила је хјустонска ТВ станица Фокс 26, пренео је Ројтерс.

Према наводима агенције Франс прес, чуле су се две експлозије

Локални званичници су у среду упозорили да би у том постројењу могло да дође до експлозије након што је Аркема остала без струје услед поплава које је узроковао ураган Харви.

Аркема је саопштила да је у уторак евакуисала мали број преосталих запослених из постројења у Крозбију, око 32 километра североисточно од Хјустона, преноси данас Си-Би-Ес њуз.

Ватргоасна служба округа Харис наложила је становницима који живе у пречнику од 2,4 километра око постројења да се евакуишу.

Постројење је, иначе, обуставило рад од петка у очекивању погубне непогоде, која је донела рекордне падавине и нанела штете огромних размера у југоисточном Тексасу.

Аркем“ је саопштила да је на постројење у понедељак пало 101,6 центиметара кише.

То постројење производи хемикалије које се морају чувати на ниским температурама, објашњава компанија.


Због поплава, складишта постројења су остала без снабдевања електричном енергијом, а генератори су се покварили.

Служба за еколошку заштиту (ЕПА) саопштила је да у пречнику од 4,8 километара око постројења“ постоји око 1.300 домаћинстава у којима живи 3.800 људи.

„Ексон“, „Шел“ и друге компаније информисале су регулаторе да су се, с повећањем нивоа воде после обилних киша, из фабрика и индустријских постојења ослободиле хемикалије.

Становници су се, иначе, протеклих дана жалили на „неподношљив смрад“ широм Хјустона, а Брајан Парас, активиста за заштиту животне средине који живи у Хјустону, рекао је да становници тог града „имају главобоље, боли их грло и пеку их очи“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*