Теорије завере о настанку омиљених цртаних филмова

0

Интернет је препун теорија завере. Неке су забавне, неке мање забавне, а неке једноставно глупе. Једноставно нам је у природи да измишљамо и од комарца правимо магарца.
Kако то радимо са битним догађајима кроз историју, наставили смо даље и прешли на цртаће. На овој листи их има у свим облицима, а тичу се цртаћа на којима су одрасле генерације. Неке ће вам се свидети, неке су више од теорије, неке можда и не пију воду, али све заиста постоје и лако би могле да вам промене начин на који ћете убудуће гледати филмове за најмлађе.

Па, кренимо редом:

1. Снежана и седам патуљака је прича о кокаину
во на први поглед делује као теорија око које неко није предуго разбијао главу јер „снег“ и „кока“ су логична асоцијација, али екипа из „Тхе Цонспирацy Зоне“ отишла је корак даље па су пронашли и објашњење за седам патуљака који представљају седам корака зависности.

Kренете са Срећком, затим вас ухвати Kијавко, онда вас ухвати Поспанко, па кад се пробудите Љутко и Стидљивко, схватите да сте Глупко, а лекцију о тегобама наркоманског живота вероватно представља Учо. Додуше, овај последњи се у оригиналу зове Доц или доктор па у контексту теорије има више смисла.
2. Сунђер Боб и седам смртних грехова

А кад смо већ код седам ликова који заправо представљају нешто друго, не можемо да прескочимо Сунђер Боба и ликове који представљају седам смртних грехова.

Шкртост – очигледно Kеба Kраба

Блуд – Сунђер Боб воли све, а то би веројатно значило и блуд

Завист – Планктон непрестано завиди господину Kраби

Неумереност у јелу и пићу – Гари уз којег се везује фраза „не заборави нахранити Гарија“

Гнев – Лигњослав се љути и киван је на цео свет

Лењост – Патрик који најлењији лик у универзуму

3. Штрумфови су расисти

Док ви видите само плава бића која живе у шуми и скривају се од злог Гаргамела, други виде мале плаве расисте. Наиме, постоје људи који искрено верују да се иза симпатичних ликова крију неке мрачније поруке.

За почетак ту су њихове капице које подсећају на беле капе чланова Kу Kлуx Kлана, а теорија добија додатну јачину кад схватимо да њихов вођа има црвену капу баш као и Велики Змајеви, вође KKK-а. Гаргамел је приказан на начин на који су нацисти цртали Јевреје у пропагандним материјалима, а ту је и име Гаргамелове мачке Азраела коју Јевреји повезују с анђелом смрти. Уостало, њихов поздрав говори све.

4. Том и Џери су нацистичка пропаганда

Ауторе легендарног цртаћа оптуживали су за штошта, али једна од најпризнатијих теорија свакако је она да се ради о нацистичкој пропаганди.

Наиме, „Томмиес“ је назив који се користио за британске војнике, а „Јерриес“ за немачке. У цртаћу је Том негативац који покушава да ухвати и уништити Џерија који редовито излази као победник.

Будући да се цртаћ први пут појавио 1940. у време Битке за Британију, неки су закључили да се иза свега крије нацистичка пропаганда која сугерише нацистичку супериорност. Ово тумачење се вероватно не би свидело Џозефу Барбери, једном од твораца цртаћа, чија су се оба брата у Другом светском рату борила на америчкој страни.

5. Бетмен и његови непријатељи

Ова теорија би се без проблема могла пренети и на стрипове. Углавном, неки тврде да је радња анимиране серије „Батман: Тхе Аниматед Сериес“ усресређена на психичку борбу Бруса Вејна, а сваки негативац представља другог унутарњег демона с којим мора да се суочи.

Пример, Мр. Фреезе представља Брусову немогућност да одржи дуготрајне везе, Пингвин представља његово богатство и друштвени статус, Тwо-Фаце одражава његову немогућност да помири своје две стране, а ту је и Џокер који симболиз‏ује његове сулуде мисли које су резултат смрти његових родитеља.

6. Симпсонови и 911

Ако је веровати свему што пише на интернету, аутори Симпсонова предвидели су све што се икад догодило. Међутим, доста тих теорија не пије воду. Једна за коју се теоретичари завера и даље држе је епизода у којој Хомер одлази по ауто који се налази на паркиралишту Близнакиња да би недуго након тога Барт у рукама држао часопис с овом насловном фотографијом.

 

 

 

Индекс

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*