Тепић: Од Брнабић очекујем да Вучића „врати у винклу“

0

Недостатак подршке у парламенту за избор Ане Брнабић за новог премијера, посланица Нове странке Мариника Тепић оцењује као „чист спин“ и политичку трговину која ће се одвијати наредних дана. Од мандатарке очекује да, ако постане премијерка, покаже Александру Вучићу где му је место као председнику државе и „врати га у винклу“.

„Сигурна сам да Александар Вучић не излазио са било којим предлогом за мандатара да нема већину. Ми ћемо се наредних дана бавити тиме да ли постоји већина или не, што је замазивање очију јавности и служи да држимо толико жељену пажњу над именом и презименом Александра Вучића“, рекла је Тепић гостујући у Новом дану на Н1.

Додаје да се ради о томе да ли ће се истрговати „још које министарство више за коалиционе партнере“.

За њу је избор Ане Брнабић за мандтара био изненађујућ јер је, како каже, и раније постојао „ехо“ коалиционих партнера када је министарка за државну управу и локалну самоуправу у питању.

„Претпостављам да је избор Ане Брнабић компензација за руску базу у Нишу. То је чист утицај спољних фактора и куповина мира док се не заврши оно што је кључно од 2012, када је Вучић добио ветар у леђа да преузме власт, а то је решавања питања Косова“, објашњава гошћа Новог дана.

Она сматра да се мандатарка у Скупштини Србије није показала добро у комуникацији са посланицима и да је неспретно представљала владу када је за то добијала прилику.

„Ја сам на последњем заседању рекламирала посланик када нам је рекла да смо ми као у основној школи. Може она да мисли да смо ми и у вртићу, али ако 500 пута питамо једну ствар онда 500 пута треба да нам одговори. Имали смо очекивање да она неће бити персона која ће усисати садржај који се зове свевлашће СНС“, подсећа посланица Нове странке.

Додаје да су резултати Ане Брнабић као министарке упитни и каже да не може да се сети шта је то урадила у свом ресору што би било озбиљна референца да јој се посвети старање о извршној власти и држави.

„Ако ништа друго, солидарно као жена, очекујем од Ане Брнабић да зна шта је подела улога, да зна шта су чији циљеви, да зна како се управља у савременим демократијама, да стави Александра Вучића на своје место и да му не да се меша у рад Владе. Што би ми у Војводини рекли, да га врати у винклу и покаже где му је место као председника републике“, истиче Тепић.

Светски медији су избор Ане Брнабић за мандатара пренели под насловима да Србија добија прву жену и геј премијера, што је и први такав случај на Балкану. За посланицу Маринику Тепић инсистирање на сексуланој оријентацији мандатара је дискриминација и сматра да је то поражавајуће за Брнабић.

„Сексуална оријентација Ане Брнабић потпуно је небитна за овај посао. На њеној оријентацији инсистирао је Александар Вучић, а не она. Извлачење њене оријентације као квалификатив је поражавајући за ту жени. Мени је жао што институције које су надлежне да се старају о овим појавама не реагују“, наглашава Тепић.

Сматра да Брнабић, ако буде изабрана за премијера, може да буде инструментализована и представљена као парадигма односа државе према ЛГБТ заједници, иако је ова заједница, како каже, у веома тешком положају.

Упитана да ли се може очекивати да опозиција пружи подршку Ани Брнабић у парламенту, Тепић објашњава да су гласање за владу и буџет две кључне тачке које одређују да ли сте опозиција или не.

„Свако из опозиције који гласа за Ану Брнабић од тог тренутка више није опозиција“, закључује Тепић.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*