Тереза Меј: Важно је да се ујединимо против Русије и спречимо њен утицај на Западном Балкану

0

Она је после Бугарске отпутовала у званичну посету Скопљу где се састала са премијером Зораном Заевим

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је данас у Скопљу да је важно да се спречи утицај Русије у Европи и у земљама Западног Балкана.

– Русија покушава да утиче на европске земље и земље Западног Балкана, злоупотребом информација, сајбер нападима и пропагандом. Важно је да се ујединимо против Русије, а подршка Македоније и других земаља од великог је значаја за нас – рекла је Меј, која је после Самита ЕУ-Западни Балкан у Софији допутовала у званичну посету Скопљу.

Британска премијерка је на заједничкој конференцији за новинаре с премијером Македоније Зораном Заевим истакла да ће на самиту у Лондону, као и на самиту у Софији, главна тема бити безбедност региона и руски утицај на њега.

Она је додала да Британија у потпуности подржава Македонију у решавању спора око имена са Грчком и додала да је брзо решење више него потребно.

– Сукоби из прошлости знају понекад да буду тешки и нерешиви, али једном засвагда морамо да се суочимо са њима. Уз добру вољу сви можемо да напредујемо – поручила је Меј.

Она је додала да је Британија донела одлуку да буде домаћин овогодишњег Самита о Западном Балкану у Лондону у јулу у оквиру Берлинског процеса у циљу подстицања позитивног раста.

Према њеним речима, у фокусу предстојећег самита су побољшање економске стабилности, унапређење боље политичке сарадње и превазилажење питања наслеђа који проистичу из сукоба током протекле три деценије.

– Ваша земља је интегрални део Европе. И знамо да је снажан, стабилан и просперитетан регион Западног Балкана од користи за све европске земље. Наше пријатељство и наш однос ће наставити да се продубљују – поручила је Меј.

Заев је рекао да данашња посета британске премијерке Македонији потврђује да Британија остаје посвећена и ангажована у напретку Западног Балкана и да ће се на самиту у Лондону поново потврдити позитивни инструменти сарадње на Западном Балкану у области економије, саобраћаја, безбедности и интеграције.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*