Терористички напад у Црној Гори спремали Руси, Амфилохије спречио линч Мила!

0

Специјални тужилац Црне Горе изнео нове појединости о изборном дану: Руски националисти покушали напад на власт

Терористички напад на изборни дан у Црној Гори покушали су да организују националисти из Русије уз помоћ особа из Србије и Црне Горе, са циљем насилног рушења и промене власти и жељом да зауставе Црну Гору на њеном евроатлантском путу и посебно зауставе њен улазак и НАТО – рекао је јуче у Подгорици специјални тужилац Црне Горе Миливоје Катнић. – Немамо никаквих доказа да је држава Русија на било који начин укључена.

Према његовим речима, организатор акције је члановима криминалне групе „јасно издао наређење да се премијер Црне Горе ликвидира“.

Главни специјални тужилац је саопштио и да су министар унутрашњих послова Горан Даниловић и митрополит Амфилохије „опредељујуће утицали да се грађани не окупе испред Скупштине, како се паклени наум не би остварио“.

Порука митрополита црногорско-приморског Амфилохија на изборни дан 16. октобра коју је упутио грађанима Црне Горе, да током ноћи присталице победника не излазе на улице већ да славе у својим домовима, спречила је немире. Један од неколико свештеника Митрополије које је владика Амфилохије лично позвао да не долазе пред Скупштину био је и барски парох Јован Пламенац.

– Не знам да ли је у дан парламентарних избора митрополит Амфилохије спасао Црну Гору од још једног братског крвопролића, али засигурно је његова улога у томе била огромна. Као да је сам Бог просветлио министра полиције Горана Даниловића да позове митрополита Амфилохија и каже му шта се припрема – каже у изјави за „Новости“ барски парох Јован Пламенац

Тужилаштво има довољно доказа да једну политичку партију из Црне Горе сумњичи да стоји иза планираног напада. Која је то партија није откривено али јесте да је у реализацији криминалних активности активно требало да учествује и један политичар.

– Постоји основана сумња да се ради о једној политичкој структури и постоји основана сумња да је једно лице које би дошло на бину у 23 часа из те политичке структуре преузело руковођење, односно командовање читавом овом структуром, значи политичарима, терористима и грађанима и организовало и командовало насилан улазак у Скупштину – казао је главни специјални тужилац.

Списак планираних криминалних активности групе, према ономе што је навео Катнић, био је подугачак, а завршавао се планом ликвидације.

– Био је план да се пронађу лица која су добри стрелци и да се лиши живота премијер Црне Горе Мило Ђукановић – истиче Катнић.

Због плана групе која би, објаснио је Катнић, бројала и до петсто чланова, не искључује се могућност хапшења и црногорских држављана. Сазнања о томе ко су они већ постоје, али се још ради на прикупљању чврстих доказа.

Саша Чађеновић, специјални тужилац је прецизирао да ће се према тим лицима покренути истрага али није могао рећи да ли се она тренутно налазе у Црној Гори или изван ње.

За свој терористички план, криминална група је била добро опремљена. Током прес конференције приказан је део заплењених доказа, али оружје се није могло видети, а Катнић тврди да имају доказа да је постојало и која му је била намена.

– Што се оружја тиче јасни смо ту били. Ова криминлана организација је поред људства о којем смо говорили са територије Црне Горе и Србије планирала да убаци још људи, њих 50 који су посебно обучено, са територија других држава и за које је било обезбеђено 50 аутоматских пушака и 50 пиштоља – додао је Катнић, истичући да за све ово има чврсте доказе почев од мера тајног надзора да исказа окривљених, сведока и других лица.

На питање где се налазе осумњичени националисти из Русије Катнић није могао дати одговор истичући да су се њима бавили српски истражитељи.

– Са Русима ћемо наставити да сарађујемо јер смо тек у овој фази поступка дошли до доказа који указују да су организатори ове криминалне групе националисти са територије Русије – додао је Катнић. – Специјално тужилаштво Србије је ова лица имало под својим надзором. Та лица се више не налазе на територији Србије. БИА их је контролисала али се то не може користити као доказ нити су они могли да их лише слободе. Да ли се налазе у Русији или на неком другом месту, не знам.

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*