Теша Тешановић: НАЖАЛОСТ Русија у Србији ПОДРЖАВА ПОГРЕШНЕ ЉУДЕ

Украдено је по свему судећи пар стотина хиљада гласова, што свакако није мало. Питање је да ли би уопште Вучић победио у првом кругу да није било изборне крађе.

0

Протекли су још једни избори у Србији чији је крајњи резултат био предвидљив још док се шпекулисало о датуму њиховог одржавања. Са или без велике излазности разбијена, ошамућена, неозбиљна и недоречена опозиција није имала ни теоретске шансе против Александра Вучића. Зашто су пристали на изборне услове и зашто су изашли са десетак подједнако слабих или нешто јачих кандидата остаје да се разглаба у опозиционим медијима и по друштвеним мрежама. Многе тезе и контратезе су већ више пута написане тако да је сулудо понављати их и расправљати се о стварима које су и лаицима јасне.

Протести након пораза у првом кругу били су такође најављивани и прије избора, тако да се знало да ће се ићи са парoлaма о “ диктатури“, “ изборној крађи“ и „Вучићевој сексуалној оријентацији“. Чини се да и сам режим пушта неозбиљне политичке прваке, анонимусе са друштвених мрежа и пропале јавне личности да га блате како би пред обичним бирачима дјеловао као тренутно најбоље решење.

О управо завршеним предсједничким изборима и протестима који још трају, иако се чини да почињу да јењавају и да је оштрица отупљена, разговарали смо са новинарем Тешом Тешановићем уредником YouTube канала Балкан Инфо.

 • Како гледате на управо завршене предсједничке изборе на којима је Александар Вучић, према званичним резултатима, остварио убједљиву побједу?

Александар Вучић јесте остварио убедљиву победу, нико не може негирати чињеницу да је добио поверења велике већине грађана, и да народ у њему види неког коме верује. Међутим не могу се а не узети у обзир остале околности, као што су очигледна изборна крађа, цензура у медијима, тимови СНС батинаша који врше притиске на бирачко тело. Да знам да су избори украдени, довољно ми је сведочење моје соптвене мајке, која је на бирачком месту у селу Јерменовци видела како активисти СНС врше притисак на грађане да гласају за Вучића.

 • Колико је крађа могла да утиче на крајњи резултат предсједничких избора и да ли опозиција има доказе за њу?

Украдено је по свему судећи пар стотина хиљада гласова, што свакако није мало. Питање је да ли би уопште Вучић победио у првом кругу да није било изборне крађе. Опозиција је изнела врло чвсте доказе за изборну крађу, међутим питање је да може да уради ишта са њима, зато што власт уз своје сателите има већину у РИК.

 • Какав је карактер студентског протеста и да ли га воде опозиционе партије и опозициони лидери?

Студентски протест је заиста спонтан, иза њега не стоје ни политичке странке ни лидери опозиције. То знам из прве руке, зато што сам учествовао у организацији прва три дана, међутим, проблем је што су већ од четвртог дана скуп преузеле анархо-комунистичке групације, које имају изразито антисрпске идеје.

 • Да ли је протест и даље у рукама анархиста и других комунистичких фракција?

Да јесте, и то је главни разлог зашто број људи на скупу рапидно опада. На прошлом скупу је било свега 200 људи. Студенти и омладина не могу да се идентификују са црвеним заставама и идеолошким паролама које пропагирају организације попут Маркс 21.

 • Шта је са лидерима опозиције , антирежимским новинарима попут Кесића и Драже Петровића који су виђени на тим протестима? Колико су присталице опозиционих кандидата Саше Јанковића и Вука Јеремића присутне на тим скуповима?

Поменути људи су виђени на протестима, међутим и док је протест држала стара екипа, и сада када протест држе комунисти, нико од поменутих не игра улогу у организацији скупа. А ви и као организатор, и не можете и ни не требате да исконтролишете ко је у публици.

 • На друштвеним мрежама се 7.4 пронела вијест да сте нападнути од стране љевичарских демонстраната. Како је до тог сукоба дошло и да ли је заиста било физичког контакта или је то била класична дезинформација?

Нисам нападнут од стране левичара, дошло је само до вербалног конфликта. Ја сам стао испред њих, да би пробао да спречим да комунисти преузму скуп, срећом није дошло до никаквог стварног конфликта.

 • Да ли сте размишљали да као националисти преузмете тај скуп или да иступите са јасним националистичким обиљежјима и паролама или сте ријешили да бојкотујете протесте?

Неки појединци које знам су размишљали о томе, да се скуп преузме од комуниста. Међутим колико знам, нико ништа није урадио у том смеру.

 • Из ове перспективе , чини се да се демонстрације полако гасе те да ће доживјети судбину “ паткарских протеста“ од прошлог љета. Да ли је то исправан закључак и да ли режим то зна и чека да се демонстранти издувају и након пар недеља врате својим свакодневним обавезама?

Како стоје ствари мислим да ће протести врло брзо утихнути, зато што се истрошила енергија омладине и протест искомпромитовао. Видећемо да ли ће овакав вид протеста оставити неки трајнији траг у српској политици, у виду груписања нових политичких снага, у шта чисто сумњам.

 • Чини се да је СНС успио да уништи и националистичке и грађанске партије, партије бившег ДОС-а. Има ли нових снага на видику које би конструктивном критиком лоше економске, лоше националне политике, могле да угрозе Вучићев режим?

Тренутно је започео процес оснивања две нове политичке снаге у Србији, то су покрети Саше Јанковића и Вука Јеремића. У процесу стварања тих покрета ће учествовати делови бившег ДС и УРС, који не могу да нађу свој простор на политичком небу Србије. Колико ће наведене две политичке групације да буду успешне, зависи од њих самих. Притом ја лично не подржавам ни једну од те две групације, нити сматрам да су нужно оне решење за проблем Србије.

 • Како гледате на Путинов став по питању Вучићевог режима?

Званичној Русији је у интересу да има добре односе са владом Србије, ма ко био на њеном челу. Међутим очигледно је да је политика Русије према Србији сада усмерена на подршку погрешним људима. Слична ствар се је обила о главу Русима у Црној Гори и Украјини, и верујем да ће се опет показати да греше.

 • Као све познатији новинар, да ли се бринете да би актуелни режим могао да покуша да Вас компромитује због гостију које сте доводили у своје емисије, а који су веома оштро критиковали актуелну власт и Александра Вучића?

Не бојимо се нимало садашњег режима. Притисака није било до сада, можда ће их бити, још увек не знамо. Свакако оно што вам гарантујем, да нама можете да верујете, ми не планирамо да се продамо актуелној власти.

Стефан БРАНИСАВЉЕВИЋ, ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*