ТЕШKА ПРОВОKАЦИЈА У МОСKВИ: Шеријатска патрола заводи ред, прете сукоби

0

 

На улицама Москве појавиле су се „шеријатске патроле“. Њихов задатак је да „лове“ непослушне муслимане, који пију или пуше на јавним местима, или на било који начин ремете јавни ред и мир. Иза овог пројекта, који су многи осудили, стоји познати чеченски блогер Ислам Исмаилов.

Исмаилов се у Русији прославио као један од активиста покрета „Стоп хам“, који је основан 2010. године, а познат је по томе што успешно „ратује“ са бахатим возачима на улицама Москве и других руских градова.
Активисти „Стоп хама“ се са несавесним возачима, који се паркирају где стигну, обрачунавају тако што их прво љубазно замоле да препаркирају свој аутомобил, а ако то не уроди плодом, залепе им на шофершајбну велику налепницу с натписом — „Брига ме за све. Паркирам се где ми је воља“.

Међутим, Исмаилов је сада покренуо свој сопствени пројекат, наизглед сличног назива — „Стоп харам“.
„Харам“ је реч која у шеријату означава све оно што је забрањено радити. Неки су „харам“ сматрали исламским синонимом за реч „грех“, али то није сасвим тачно. Арапска реч „харам“ се може превести као „забрањени“.
У новом пројекту Исмаилов са видео-камером иде улицама Москве и хвата на делу муслимане који пију или пуше и опомиње их да то не чине, а затим те видео-снимке објављује на Јутјубу.


У видео-снимку под називом „Стоп харам. Спреман сам да умрем за ислам“ Исмаил говори да „стотине хиљада људи треба да види како наши верници крше моралне и верске норме, пију алкохол, сметају другим људима, плаше их…“.
„Ми смо дошли овде да бисмо покушали да их убедимо да више тако не поступају“, истакао је Исмаилов.
Блогер позива пролазнике да поштују „универзалне норме понашања“ и „веру у Алаха“.

У видео снимку патрола опомиње мигранте, који пију алкохол на улици. Један Узбекистанац са флашом у руци објашњава да је пио вотку јер пати за породицом, коју није видео три године.
„И нец́еш је видети, ако наставиш да пијеш“, узвратио му је блогер, препознатљив по риђој бради.
У једној сцени „исламска патрола“ опомиње и девојку словенског изгледа, која иде са цигаретом у руци кроз подземни пролаз

Резултат — цигарета је бачена, флаше такође, а пало је и обец́ање да више нец́е пити. Један од пролазника говори одлучно да је за „ислам спреман да умре“, па је видео-снимак тако и назван.

Творци „Стоп харама“ очигледно истичу свој однос према религији. То се види из назива пројекта и из разговора са пролазницима.

На снимку се двапут пред камером појављује и адвокат из Татарстана који ради у Москви Руслан Хајбулов, а који је представљен као „религиозни делатник“. Он говори о томе да је патрола „Стоп харама“ у ову мисију кренула не само због бриге за здравље људи вец́ и зато што ти људи крше неке законе, због чега би их требало „казнити“.
Руски медији наводе да у земљама арапског Истока постоји кривична одговорност за јавно конзумирање алкохола или за пушење и да то контролише специјална „шеријатска полиција“, али истовремено подсец́ају да таквих закона нема у Русији.

Исмаиловљев пројекат покренуо је у Русији лавину бурних дискусија, коментара, критика и осуда.

Савет муфтија Русије није подржао ову иницијативу. Заменик председника Савета муфтија Рушан Абјасов је рекао да се творци „Стоп харама“ нису консултовали са Саветом око тог пројекта.
„Ми позивамо првенствено да се поштује секуларно законодавство. Али, ни шеријат у секуларној држави не дозвољава да се у грубој форми некоме прилази и нешто забрањује“, рекао је Абјасов.

Такође, он сматра да би са таквим позивима и иницијативама требало бити опрезан како се „ислам не би дискредитовао у очима других људи“.
„Kоји је њихов циљ? Хоц́е да људи буду цивилизованији и здравији? Онда треба акценат ставити на то, а не на верске аспекте“, додао је Абјасов, наводец́и да муслиманско свештенство у својим проповедима стално позива да на здрав начин живота.

Лидер покрета „Стоп хам“ Дмитриј Чугунов истиче да „шеријатске патроле“ немају никакве везе са његовим покретом и да он не подржава тај пројекат. Он је објаснио да је Исмаилов некада био активиста „Стоп хама“, да је био прилично активан, али да у последњих неколико година није у покрету.

Чугунов је подвукао да је „Стоп харам“ пројекат који је Исмаилов сам покренуо, а који „банално паразитира на бренду ’Стоп хама‘“.

Председник Kомисије за безбедност Јавне коморе Русије и шеф организације „Официри Русије“ Антон Цветков је изјавио да активисти „Стоп харама“ могу, несвесно, да изазову озбиљне међунационалне конфликте, иако можда имају добре намере.
Бурна полемика се повела и на друштвеним мрежама. Једни се питају шта је следец́е — „инквизиција?!“, док други стају у одбрану и подржавају пројекат.

Председник Удружења муслимана у Русији, члан Јавне коморе и московски муфтија Аљбир Kрганов није подржао пројекат, а „Стоп харам“ је окарактерисао као „нејасну иницијативу“.
„Мислим да ц́е она довести до конфликта, нарочито ако почне да се шири у регионе. Ако би представници свих конфесија почели да досађују пролазницима на улици и моралишу, шта ц́емо добити? У секуларној држави, како се то може доживети?“, пита се Kрганов.

Муфтија је такође нагласио да такво понашање активиста може бити у супротности са (антитерористичким) „законом Јарове“ о мисионарском раду, а да за то постоје посебна места, на пример, храмови, џамије и недељне школе.

 

 

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*