Тешко до аранжмана са Кином: Недостаје нам милион крава!

Оваквом производњом, упозоравају стручњаци, Србија никада неће моћи да произведе 500.000 тона говеђег меса. Да би задовољили жеље са истока, извоз би морао да буде 442 пута већи него 2016. године

0

СРБИЈА, уколико жели да испуни жеље кинеских купаца за увоз 500.000 тона говедине, свој извоз ће морати да повећа више од 442 пута, јер је наша држава у 2016. години извезла свега 1.130 тона говедине, од чега је у ЕУ отишло око 400 тона, а остатак у земље ЦЕФТА региона. Стручњаци сматрају да је то, из овог угла, практично немогуће. Ипак, како сазнајемо из државних извора, Кинези су прилично заитересовани, првенствено за партнерство и инвестиције, што не искључује могућност да дођу и „помогну“ Србима да унапреде и повећају сточни фонд.

Недавно је председник Србије истакао да је Народна Република Кина заинтересована за увоз 500.000 тона говеђег меса из Србије, а да је наша земља спремна да испуни све услове које захтевају кинески стандарди, како би реализација овог посла почела што пре. Стручњаке у Србији највише интересује одакле нашој земљи ове количине меса, ако се зна да је прошле године код нас произведено тек 75.000 тона говеђег меса.

– Количине меса нису битне, нити обавезујуће, јер не представају квоте које морају да се извезу – рекли су нам у Председништву. – Кина је суштински заинтересована за све активности око увоза меса, па и кроз партнерство и инвестиције у погоне. Њима одговара генетика и квалитет меса наших говеда, али и ово поднебље.

Иначе, некада је из СФРЈ у извоз ишло више од 50.000 тона само „беби бифа“, од чега је око 30.000 било из Србије. Сада су те количине десетковане, па је у 2016. години једва „отишло“ неких 400 тона овог врхунског меса, које директно иде у расхладне витрине и не замрзава се.

– Овако како се ради, и како се радило, а и какве су нам кланице, нема од те производње ништа – тврди Витомир Видовић, професор сточарства на Пољопривредном факултету у Новом Саду. – Тек када сточари постану власници и кланица, можемо да причамо о озбиљној производњи. Овако, они су стално у губитку, а кланичари зарађују најмање 30 одсто. Наши сточари поклали су говеда још у време када је Саша Драгин био министар пољопривреде. Зато сада увозимо млеко из Немачке и Холандије препуно антибиотика, а наше млекаре од њега праве јогурт и друге млечне производе.

Према речима професора Видовића, да би некако остварила количину од 500.000 тона говеђег меса годишње, за извоз, Србија би морала да има бар милион крава, од тога око 400.000 музара. Уз то, за сваку краву по једног бика.

– Ако је то приоритет државе, уз неких 200 запослених радника, за три године, можда бисмо и успели – сматра професор Видовић. – Држава би морала да да добре позајмице сточарима да сами направе кланице и млекаре. Јер, докле год имамо приватне кланице, нема ништа од велике производње меса. Могли бисмо и да увеземо говеда, из Европе или из Канаде. Тамо где има јуница на тржишту. Све земље које су решиле пољопривреду су богате државе. Немачка, Холандија, Данска, Енглеска, Француска, све оне су пољопривреду подигле на индустријски ниво, а не на аграрни као што је код нас.

Професор Видовић објашњава да се у Србији не исплати бавити сточарством, јер имамо пример да су прасад прошле године коштала 120 динара, а сад 350. Сточари, сматра он, треба стално да зарађују, да би унапређивали производњу, а не да преживљавају.

– Једна јуница кошта од 2.800 до 3.000 евра, а кад је закољу као краву и продају кланици, ни 1.000 евра не добију – каже професор Видовић. – „Митрос“ је некад годишње клао 900.000 свиња и имао 17.000 коопераната. Сада не закоље ни 30.000 свиња, а нема ниједног кооперанта.

Члан Одбора за село САНУ, Бранислав Гулан, каже да Србија ни за сто година не може да има производњу говеђег меса од 500.000 тона. У стајама једва да има до 20.000 јунади, од чега четвртина заврши на црно на Косову и Метохији и у БиХ. Наша земља не може да испуни ни квоту за извоз „беби бифа“ у ЕУ, од 8.875 тона годишње.

СВЕ МАЊЕ ГРЛА

ПРЕМА подацима Републичког завода за статистику, у Србији је прошле године било 893.000 говеда, од чега 426.000 музних крава. Само је, у односу на пре десет година, говеда мање за 200.000. Свиња је у 2016. години било нешто више од три милиона, што је за око 800.000 мање него у 2007. години.

Када је реч о увозу, највише меса долази из Шпаније, Мађарске и Немачке, док извозимо Русији, Македонији и Црној Гори. Због вакцинације од свињске куге, наше свињско месо не може да иде на територију ЕУ, па је због тога и смањен извоз за Русију, јер је транспорт постао неисплатив.

Ј. Субин, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*