Тешко је опростити клање 40.000 Срба! Код Шаранове јаме на Велебиту обележен Дан сећања на Јадовно!

0

Код Шаранове јаме на Велебиту обележен је „Дан сећања на Јадовно 1941. године“ и 76 година од страдања 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг током Независне Државе Хрватске.

Парастос је служен за 38.010 православних Срба убијених у комплексу овог система усташких логора, а потом су председник Републике Српске Милорад Додик и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, те потомци жртава и бројни ходочасници положили венце.
Додик је истакао да не смију бити заборављене жртве усташких покоља.
– Тешко је и опростити, али смо овде да одамо почаст страдалима. Овђе је убијено 40.000 Срба који су доведени из БиХ, Хрватске и Србије. Страдали су обични људи, али и они који су били дио националне елите – рекао је Додик новинарима после парастоса.
Он је подсетио да су Италијани у Другом светском рату због зверстава усташа забранили комплекс концентрационог логора Госпић-Јадовно-Паг. Ово је био пројекат тадашње Независне Државе Хрватске, која је желела да трећину Срба побије, трећину покрсти и трећину расели – подсетио је Додик.
Он је истакао да ће помоћи изградњу капеле код Шаранове јаме.
152710_saranova-jama_f

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да је Шаранова јама свето место за српски народ.
– Обавеза нас је да будемо присустни на оваквим местима, а наш народ мора да се сећа свих својих жртава – нагласио је Иванић.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић навео да су злочини усташа били свирепи, да су деца убијана, што не сме бити заборављено.
Председник Удружење „Јадовно 1941“ Душан Басташић захвалио је званичницима и ходочасницима што су присуствовали обележавању Дана сећања на Јадовно и напоменуо да злочини над Србима не смеју бити заборављени.
Након парастоса ходочасници су посетили јаму под Гргиним Бријегом, уз коју постављен часни крст који је освештан у Храму Светог Саве у Београду.
152708_jadovno-1_f
Ходочасници су потом пешачили два километра до места, гђе је некада био сабирни логор Јадовно у Чачића доцу. Код часног крста, који је на овом месту постављен 2012. године, учесници сабрања задржали су се око сат времена.
У повратку су посетили Меморијални центар „Никола Тесла“ у Смиљану, након чега је у селу Медак, поред Манастира Усјековања главе Светог Јована организовано послужење за ходочаснике.
Организатори овог молитвеног окупљања су Удружење „Јадовно 1941“ и Епархија горњокарловачка.
Удружење „Јадовно 1941.“ осми пут организовало је обележавање „Дана сећања на Јадовно 1941. године“ и 76 година од страдања 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг током НДХ.
152709_jadovno-na-velebitu_if
Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких лорога намењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.
У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.

Искра

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*