Теслине тајне открива сељак подно Копаоника

Милован Матић, један од најбољих познавалаца живота српског генија, објавио књигу о славном научнику

0

ДУЖЕ од 30 година, Милован Матић (54), природњак и пољопривредник из села Ботуње код Бруса, неуморно истражује живот и рад Николе Тесле. И данас, када је јавност одавно престала да се изненађује због чега је један врстан истраживач изабрао да подно Копаоника доприноси науци колико академски физичари и Теслини биографи на престижним универзитетима, ново дело о српском генију из Смиљана представља се читаоцима.

Фото-монографија „Тесла“, у издању новосадског „Студија Бечкерек“, наводи рецензент проф. др Бранко Ковачевић, доноси изванредан, богат илустровани материјал, попут фотографија и факсимила аутентичних докумената. Неуморни научник, занесењак Милован Матић, који је са издавачем Дугом Радованов, недавно на Меморијалној конференцији у Америци добио медаљу Теслине научне фондације, открива за „Новости“ да је захваљујући вишедеценијском изучавању стваралаштва великог научника књигу писао са лакоћом.

– Прво издање књиге штампано је 2007. године, на српском и на енглеском језику, сада је објављена и на руском – прича, за „Новости“, Милован Матић, кога одавно зову „Тесла из Ботуње“. – Придодали смо 30 нових фотографија које сам снимио приликом путовања Теслиним трагом по Европи, а девет их је из хотела „Њујоркер“, који је снимио Џозеф Кини, аутор записа о хотелу где је Тесла провео последње године живота.

Допринос књизи, која садржи хронолошки поређано више од 200 фотографија, поред проф. др Бранка Ковачевића, дали су и Ашли Редферн из чартер школе Академије Такони, и Никола Лончар („Теслина научна фондација“). Посебна вредност издања, коју прати и ЦД материјал, њени су интерактивни елементи: странице са апликацијама, тзв. магија увећане реалности, чији је аутор Yetzer Studio из Америке. Читалац у пракси може да усмери мобилни телефон ка књизи и тиме активира апликације са богатим аудио-визуелним материјалом.

– Речено нам је да књига, у сарадњи са познатом „Теслином научном фондацијом“ из Филаделфије, буде уврштена у школски програм САД – каже Матић. – Амерички ђаци знају и да направе минијатурни високонапонски трансформатор, али не и зашто се зове „тесла“.

Милован Матић

Док чека промоцију „Фотомонографије“, која је ће бити 8. фебруара, у Великој сали РТС-а, али и гостовање у Градској библиотеци у Филаделфији у мају и њујоршко представљање књиге 10. јула, Матић рачуна да је до сада објавио о Тесли 15 књига, два ЦД-а, пет фељтона (2010. године у „Вечерњим новостима“) и стотинак мањих и популарних чланака. Научнику је, практично, посветио цео живот.

– По занимању сам „самостални истраживач“, ако се тако може рећи, а негде ме зову „теслолог“ – сведочи Матић. – Волим да кажем да припадам генерацији која је у детињству посматрала искрцавање првих људи на Месец. Имао сам склоности првенствено према математици и физици, па сам у времену тзв. усмереног образовања завршио Математичку гимназију у Београду на смеру физика ласера. Потом сам студирао теоријску физику на ПМФ-у.

Иако је годинама живео у Нишу, управо у Ботуњи, која се граничи са александровачком општином, проводи највећи део времена. На селу, прича, ради уобичајене послове. Помало негује грожђе и шљиве, а чешће посећује места где је боравио Тесла. Живот на удаљености 40 километара од Крушевца и 10 од Бруса, није хендикеп.

– Имао сам прилике да пре појаве интернета проведем доста времена по разним библиотекама и архивама, тако да ми је интернет олакшао рад и сасвим је свеједно где данас седим, у селу или у некој библиотеци – каже Матић. – Моје животно дело, међутим, још увек није објављено. Реч је о „Библиографији Николе Тесле“, где има више од 20.000 библиографских јединица на 30 светских језика. У штампи ће бити пет енциклопедијских томова.

СРПСКИ ПРОТА МИЛУТИН ТЕСЛА

И ЈЕДНА од последњих књига Милована Матића имаће „амерички“ живот, будући да је преведена на енглески језик и током 2017. године биће и дистрибуирана. То је прва књига икада написана о оцу Николе Тесле, проти Милутину. Читаву деценију чекала је на објављивање.

– На крају је игуман манастира Студенице, Тихон, објавио књигу под насловом „Српски прота Милутин Тесла (1819-1879), отац Николе Тесле“, на чему сам му бескрајно захвалан – износи аутор. – Имам изворе на седам језика (српски, старословенски, грчки, француски, немачки, енглески, мађарски). Милутин је велика и непозната личност наше културне и политичке историје, полиглота, изузетно образован. То је и прича о Србима из Хрватске.

ЧУВА ЗАПИСЕ У СВОМ ДОМУ

ВИШЕ хиљада наслова књига и још више чланака, докумената и оригиналних записа посвећених Николи Тесли (1856-1943) чува јунак наше приче у свом дому, где је јула 2013. године организовао скуп „Од библиографије до Теслапедије, од Лонг Ајланда до Ботуње“, у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Никола Тесла“ и Музејом Николе Тесле у Београду. Ту су и његове хронике о Брусу и Жупи, као и успомене са снимања документарца о Тесли и сарадње са српским галеријама на изложбама о чувеном изумитељу.

Софија БАБОВИЋ, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*