Tetovaže posvećene Rusiji: Patriotizam zabeležen na telu

0

Tetovaže posvećene Rusiji: Patriotizam zabeležen na telu

Rusi sa tetovažama posvećenim otadžbini govore o tome zašto su napravili takve crteže i šta za njih znači biti ruski patriota.

1

Mihail (32), majstor tetovaže iz Kazanja. Na ruci je istetovirao „Slava Rusiji“: „Za mene je patriotizam nametnuta ideja, koja ima za cilj da podeli ljude u svetu. Volim zemlju u kojoj sam rođen i zato sam uradio ovu tetovažu“.

2

Andrej (33) iz Samare. Ima tetovažu na kojoj su prikazane naslovne strane vodećih sovjetskih novina, vojnici iz Velikog otadžbinskog rata, avioni, a tu je i simbol SSSR-a – srp i čekić: „Svi članovi moje porodice rade u vojsci. Istorija naše zemlje vredna je poštovanja“.

3

Eduard (28), policijski službenik iz Sankt Peterburga. Ima mnogo tetovaža posvećenih Velikom otadžbinskom ratu – crteže aviona i vojnika, crvene zvezde petokrake, ispisanu godinu „1945“, natpise „Stigli smo do Berlina“ i „Veliki otadžbinski rat“. On kaže: „Istorija Rusije često se piše iznova. Kada me deca i unuci budu pitali šta znače ove tetovaže, ispričaću im istoriju moje zemlje“.

4

Sergej (23), kamiondžija iz Moskve. Istetovirao je čuvenu sliku „Postavljanje zastave na Rajhstag“ Jevgenija Haldeja: „Još od detinjstva me interesuju patriotske teme. One su postale deo moga života. Poštujem ljude koji su žrtvovali živote za našu slobodu i hoću da sačuvam sećanje na njih“.

5

Andrej (27), dizajner iz Samare. Ima istetoviranog medveda: „Moja žena je osmislila ovu tetovažu. Što se mene tiče, ona prenosi pravu rusku atmosferu. Prikazuje Rusiju u svoj njenoj veličini“.

6

Aleksej (30), državni službenik iz Moskve. Na nozi ima crteže Staljina, Spaske kule Moskovskog kremlja, aviona, automobila, vojnika, kao i odlomak iz jedne poznate ruske patriotske pesme: „Ovu tetovažu sam napravio povodom 70-godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu u kome je učestvovao moj deda. Tetovaža je uspomena na njega“.

7

Ivan (18), student iz Moskve. Istetovirao je statuu „Majka Otadžbina“ iz Volgograda, posvećenu Staljingradskoj bici. „Moj deda je rođen u Volgogradu i borio se u ratu. Za mene je ovo čast [što imam ovu tetovažu]“.

8

Aleksandar (47) iz Moskve. Ima tetovaže sa likom Vladimira Putina, znamenitostima SSSR-a, šahovskim figurama i religijskim citatima. „Meni je Vladimir Vladimirovič [Putin] idol. Naravno da sebe smatram patriotom“.

9

Anton (28), barmen iz Moskve. Na leđima je istetovirao natpis „Moskva“. „Volim Moskvu i ponosim se što sam ovde rođen. Mislim da svi treba da poznaju istoriju svoga grada i svoje zemlje.“

10

Aleksandar (30) iz Sankt Peterburga. Ima istetoviranog medveda sa votkom, Jurija Gagarina – prvog čoveka u svemiru, kao i lik čuvenog ruskog glumca Jurija Nikulina. Pored toga, na njegovim leđima su i crteži automobila iz vremena SSSR-a i mačora iz romana Mihaila Bulgakova „Majstor i Margarita“. „Ideja patriotizma mi je bliska. Smatram sebe patriotom“.
Ruskareč

POSTAVI ODGOVOR

*