Тежак блам на табли Института за српски језик

0

Табла на згради Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије је показала да је неписменост завладала и у тој институцији, а онда смо видели и ону испред Института за српски језик Српске академије наука и уметности и надамо се да ће ту епидемија стати.
Погрешни написи на таблама нису ретка појава, али када табла на улазу у Министарство просвете има правописну грешку, онда је то парадигма наше пропасти. Због тога нас и не чуди што реформа школског система никако да се изврши, кад једна обична табла не може да се промени.

Наравно, није проблем у табли, као што ни лоше окречен зид не може бити крив за то што се кућа руши. Та табла шаље поруке тоталне небриге за најважнију ствар у овом друштву. За образовање људи који су будућност ове земље.

Kада смо помислили да ће се на њој све завршити, лингвиста Владо Ђукановић нас је подсетио на још један парадокс. У питању је табла институције која се бави српским језиком, а изгледа није сигурна како се пише ћирилично слово И.

Срећом, у овој институцији су грешку видели, па је табла замењена. Додуше, требало је времена. Можда једног дана када српски научници буду тражили доказе за теорије у институтима, а не своја права на улицама, оно што пише на таблама буде потпуно неважно. До тада се надамо да ће остале институције остати имуне на вирус несписмености.

 

 

Ноиз

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*