The National Interest: САД се може догодити да им Русија или Кина приреде космички Перл-Харбур

0

СЈЕДИЊЕНЕ Државе се – објавио је реномирани The National Interest – већ у блиској будућности могу сa oпасношћу изненадног разорног удара Русије или Кине по својим сателитима.

Аутор текста је амерички аналитичар Брајан Чау који је упозорио: „Опасност је толико велика да се мере за њено осујећивање морају предузимати већ сада“.

Чау даље пише: „Откако је Кина 2007-ме успешно тестирала своју антисателитску ракету лансирану са земље – и Сједињене Државе и њихови савезници били су толико `опчињени` тим достигнућем Пекинга да уопште нису обраћали пажњу на кинеске космичке операције непосредног контакта“.

Чау у The National Interest своју линију размишљања наставља овако:

„Ствари стоје тако да Вашингтон може бити неспреман за космички Перл-Харбур – за истовремено уништење мноштва својих сателита уз помоћ роботизованих космичких апарата.

Чау наглашава да ће Кина већ за две-три године имати на орбитама око Земље космичке апарате за које ће тврдити да ће служити опслуживању њених сателита, а убрзо потом ће их имати и Русија.

Чау посебно указује да ће се такви „апарати“ и Кине и Русије лако претварати у убице америчких сателита.

Аутор текста у The National Interest отворено предлаже да САД – да би се заштитиле – саме што пре произведу сопствене „роботизоване апарате за опслуживање сателита способне и за противсателитску борбу.

Чау такве апарате“ назива „сателитима-телохранитељима“ и предлаже да се поставе поред најважнијих америчких сателита.

Он сматра да сателити-телохранитељи могу бити конструисани, произведени и постављени око најажнијих сателита САД током наредних неколико година. Али, само под условом да Пентагон почне да делује одмах.

Чау, иначе, у тексту открива да је Управа Пентагона за перспективне пројекте (DARPA) већ обећала да ће први амерички „роботизовани космички апарат за опслуживање сателита“ лансирати већ у марту 2021. године.

Он то, наравно, поздравља и предлаже да САД своје роботе-телохранитеље праве без обазирања на Русију и Кину.

Fakti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*