The Telegraph: Od Mej njena partija traži obećanje da će se povući 2019, ako odbije – biće odmah smenjena

0

ČLANOVI britanske vladajuće Konzervativne partije počeli su debatu o uklanjanju Tereze Mej za položaja lidera stranke i premijer – objavio je londonski The Telegraph.

Naveo je da će ovo uslediti ako Mej ne pristane da sam podnese ostavku pre narednih izbora u stranci koji će se održati najkasnije 2022-ge.

Najuticajniji članovi konzervativaca optužuju Mej, pored ostalog, za „užasnu izbornu kampanju 2017-te“ koja je partiju lišila većine u parlamentu.

Tvrde da je Konzervativnoj partiji potreban „novi lider sa svežim idejama“ jer će samo tako moći da se suprotstavi Laburističkoj partiji i njenom lideru Džeremiju Korbinu.

The Telegraph je objavio da se razilaze mišljenja o roku u kojem Mej mora da se povuče.

Deo ministara-konzervativaca smatra da se ona mora odmah povući sa obe funkcije, tačnije – čim Britanija 29. marta 2019-te napusti Evropsku uniju.

Drugi ministri su za 2020-tu. Pod uslovom da Mej na sledećem kongresu torijevaca objavi da će se povući u dogovorenom roku.

The Telegraph tvrdi da Mej u sopstvenoj vladi još uvek ima „šačicu pristalica“ koji smatraju da je ona u stanju da ostvari dobre rezultate na narednim izborima.

Većina u britanskoj vladi ipak smatra da Mej treba da premijerski položaj ustupi „novoj političkoj figurni“.

Međutim, dosta je jaka struja koja je uverena cda nalednik Mej nikako ne treba da bude donedavni šef diplomatije Borin Džonson, a ni šef lobija evroskeptika Džejkob Ris-Moga..

Šanse da naslede Mej daju se ministru unutrašnjih poslova Sadžidu Džavidu, šefu diplomatije Džeremiju hanteru, ministru za Bregzit Dominiku Raadu, ministru za međunarodni razvoj Peniju Mordontu i bivšem ministru unutrašnjih posnjlova Emberu Radu.

POSTAVI ODGOVOR

*