The Washington Post: Трамп и од најближих сарадника сакрио свој први разговор са Путином

0

АНТИТРАМПОВСКИ хајкачи не попуштају. Не посустају. По свему судећи, имају непромењене инструкције.

Утицајни The Washington Post, који се позвао на свој „изворе“, објавио је да је Доналд Трамп чак и од првих личности своје администрације сакрио „детаље свог првог разговора са руским председником Владимиром Путином до којег је дошло у лето 2017-те у Хамбургу“.

Тада је у том великом немачком граду одржан самит земаља G20. А The Washington Post наводи да је узео за себе чак и забелешке које је направио амерички преводилац тог разговора са Путином и да му је још наложио да о садржини разговора ништа не говори никоме, чак ни у врху његове администрације.

Водећи вашингтонски дневни лист тврди да се то открило тек када су један од Трампових саветника и високи функционер Стејт департмана (име ни једног ни другог није наведено) затражили од преводиоца информацију о сусрету Трамп-Путин у Хамбургу, па били одбијени.

The Washington Post је објавио ово објашњење једног „официјелног представника администрације“ дато „уз обавезу конфиденцијалности“:

„После разговора двојице лидера је Рекс Тилерсон, који је у то време био на положају државног секретара, а присуствовао је сусрету у Хамбургу, члановима администрације поднео подробан извештај, а било је и саопштење за медије. Тежња председника Трампа да се сачува тајност била је условљена само опасношћу да дође до цурења информација о самом разговору“.

Председник САД на оптужбу jeодреаговао речима: „Ништа ја нисам скривао и не скривам. The Washington Post – то су лобисти компаније Amazon. Не покушавајте да докажете заверу са Русијом. Узалуд губите време!“.

Хамбуршки разговор трајао је дуже од два сата иако је било планирано да не буде дужи од 30 минута.

Према ономе што је службено било објављено, разговарали су о Украјини, Северној Кореји, Сирији и безбедности у сајбер-простору.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*