ТИХИ ХЕРОЈ ИЗ СРЕМА: Био је Немац и борио се за Србе

0

Мартин Цех херојски је погинуо у борби против фашизма, али су његовог оца Фрању, који је и сам крио комунисте за време рата, стрељали руски Црвеноармејци кад су ушли у Југославију.

Мартин Цех, Немац из Срема, дао је живот у борби против фашизма, а историјска неправда према његовој породици исправљена је тек после 64 године.

Немачка породица Цех доселила се у Лаћарак код Сремске Митровице крајем 18. века.

– Прадеда Јакоб имао је троје деце, Фрању, Марију и Мартина. Други светски рат затекао их је као сељаке, незаинтересоване за политику. Деда Фрања био је потом ангажован у граничној полицији и задужен за безбедност насипа Јарак-Хртковци. У кући је држао тајну базу за смештај комуниста и пребацивао их на Фрушку гору партизанима – прича њихов потомак Стеван Цех, председник Удружења сремских Немаца „Гете“.

Деду Мартина нацисти су мобилисали 1943. кад је имао 21 годину. Kао противник фашизма он убрзо, прича Стеван, бежи партизанима, где се истакао храброшћу и постао командир Треће чете Треће војвођанске бригаде.

– Његов саборац и школски друг из Лаћарка и један од ретких преживелих из Треће чете причао ми је да је деда Мартин погинуо храбро 1944. Сахрањен је са осталим партизанима у шумама источне Босне. Гроб му није обележен, али је свим жртвама подигнуто заједничко спомен-обележје у Шеховићима, које редовно обилазим – каже Стеван, показујући захвалнице Субнора за његовог деду.

О деда Фрањи и Мартину у породици Цех мало се говорило. Отац Јакоб, каже Стеван, носио је бол у души због огромне неправде нанете после рата породици. Након ослобођења Београда, Руси су 1945. одвели Фрању и пресудили му.

Kомисија за конфискацију 1946. „због немачке народности“ одузела је породици Цех кућу и 16 јутара земље, да би суд 1949. одлучио да се „успостави раније стање“.

– Мој отац Јакоб и ја након његове смрти, прошли смо праву голготу да исправимо велику неправду и сперемо љагу нанету нашој породици. Сва документа о мојим прецима Фрањи и Мартину дата су нам на увид тек 2006. у Архиву Војводине у Новом Саду. Али, упорност се исплатила, Окружни суд у Сремској Митровици 2008. године званично је рехабилитовао мог деду Мартина, док је Фрања рехабилитован четири године касније. Сад могу у миру да почивају – каже Стеван.

Погинули у борби са Ханџар дивизијом

У књизи „Сећања команданата војвођанских бригада“ спомиње се име Мартина Цеха. Трећа чета Треће војвођанске бригаде, коју је он предводио нашла се 7. јуна 1944. опкољена у шумама источне Босне од стране далеко надмоћније непријатељске војске састављене од 13. СС Ханџар дивизије, усташа и муслиманске милиције. Скоро цела Трећа чета је изгинула, међу којима и њен командир Мартин Цех.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*