Тилерсон признао шефу УН да су САД спремне да препусте Русији одлуку о Асадовој судбини

0

Тилерсонове речи долазе као још један у низу потреса на спољнополитичком путу нове администрације у Сирији

Државни секретар САД Рекс Тилерсон рекао је Генералном секретару УН Антонију Гутерешу током приватног састанака у Стејт департменту да судбина сиријског председнига Башара ал Асада сада у потпуности лежиу руским рукама, као и да је приоритет администрације Доналда Трампа искључиво пораз Исламске државе, открила су три различита дипломатска извора упозната с разговором.

Тилерсонове речи долазе као још један у низу потреса на спољнополитичком путу нове администрације у Сирији, током ког је углавном било нејасно да ли ће Вашингтнон инсистирати на одласку Асада. Предајом водеће улоге Русији, пише амерички магазин Форин Полиси, САД постављају победу над Исламском државом испред својих геополитичких интереса.

Истовремено, речи државног секретара представљају и признање чињенице да ће сиријска влада највероватније изаћи као победница из 6-годишњег грађанског рата.

Званичници Стејт департмента нису желели да коментаришу наводе о Тилерсоновом разговору с Гутерешом, али су истакли како САД остају посвећене женевском мировном процесу и настављају да пружају подршку „кредибилном политичком процесу који може решити питање будућности Сирији“, што је према ставу САД на крају довести до „решавања Асадовог статуса“.

Одлука о повлачењу из једног од кључних сиријских питања такође долази само неколико дана након првог сусрета америчког и руског председника Доналда Трампа и Владимира Путина на маргинама самита Г20 у Хамбургу. Претходних неколико месеци, Тилерсон је неколико пута поновио жељу администрације да поправи односе са Русијом и „изгради одређени ниво поверења“ са Москвом.

 

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*