Тилерсон: Русија нека бира, или ми или они

0

Државни секретар САД Рекс Тилерсон „издао је ултиматум“ Русији – да стане на страну САД и савезника, или да „прихвати“ Иран, Хезболах и Башара Асада, пише АП.

Kако преноси агенција, Тилерсон је пред пут у Москву рекао да „није јасно да ли је Русија неозбиљно схватила своју обавезу да се из Сирије уклони хемијско наоружање или је просто била неспособна да то уради“.

„Разлика и није толико битна за мртве“, рекао је Тилерсон.

Његова изјава је стигла само неколико минута након што је из Kремља поручено да су односи САД и Русије „најтежи“ од завршетка Хладног рата.

„Ми желимо да ослободимо народ Сирије од патње. Русија може да буде део те будућности и може да игра значајну улогу. Или може да одржи своје савезништво са овом групом, али мислимо да то дугорочно неће ићи у корист руских интереса“, каже Тилерсон.

Трампов државни секретар, кога су медији пре именовања описивали као „руског човека“, поручио је да је Асад изгубио легитимитет.

„Свима је јасно да се владавина породице Асад ближи крају. Питање је како ће се све завршити и зато је питање транзиције веома важно за нашу позицију према трајности и стабилности унутар уједињене Сирије“, рекао је Тилерсон.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*