То је прави ПОП рок! Свештеник у Пожеги учи децу да свирају гитару!

Више од 500 пожешких малишана овладало гитаром уз свештеника Милована Вујовића. Пуних осам година бесплатно учи децу акорде. Окупљају се једном седмично, а тада је парохијски дом пун

0

ПОП и рок! Делује неспојиво, због мантије, али ту је. У парохијском дому Цркве цара Константина и царице Јелене, пожешки свештеник Милован Вујовић пуних осам година бесплатно учи децу да свирају гитару. Уз црквену и класичну, девојчице и дечаци свих узраста „праше“ и рок музику, успешно наступају пред публиком на хуманитарним концертима, а њихово одрастање у околностима далеко од идеалних, на њихову и на радост њихових родитеља – испуњено је дружењем и оптимизмом.

– Поп Милован је до сада око пет стотина малишана научио да свирају гитару. То вам је, такорећи, пола нашег малог града. Није то све, било је ту филмских пројекција са разговорима о седмој уметности, радионица о психологији, а наш свештеник је учествовао у оснивању одбојкашког клуба – то је прво што смо у Пожеги сазнали о попу Миловану.

Онда се пожешки свештеник са полазницима школе гитаре појавио у ужичком градском културном центру. Одржали су малишани хуманитарни рок концерт, пред пуном салом радозналаца, за овдашња удружења особа са инвалидитетом.

– Све се догодило спонтано. После једног крштења, деца су тражила да их научим макар два-три акорда. Затим су почела да долазе, а ускоро је парохијски дом био пун малишана жељних да науче да свирају. Окупљамо се једном седмично, тада је парохијски дом пун, и све више подсећа на пријатно дружење него на школу – објашњава отац Милован. – На нашу радост, људи су идеју о дружењу и одрастању уз музику добро прихватили.

Кроз школу гитаре оца Милована, до сада су прошле стотине девојчица и дечака, а неки од њих су постали познати музичари. Малишане повремено посете виртуози на гитари, попут Микице Милосављевића из групе „Смак“ или Драгана Арсића из група „357“ и „Бјесови“.

– Гитару сам почео да свирам код оца Милована, пре седам година, а сада помажем најмлађим полазницима да брже напредују. На почетку, многима је било необично то што поп децу учи да свирају рок, али су убрзо схватили да заједништво у музици и учење доносе само добро – каже Иван Бјелић (18), ученик четвртог разреда пожешке Техничке школе и басиста групе „Теорија завере“. – Има нас свих узраста, од првака до осмака и средњошколаца из свих разреда. Атмосфера је пријатељска, искрена и отворена, може се о свему разговарати, а то нама одговара.

НА СЦЕНИ БЕЗ ГРЕШКЕ

„Теорија завере“, „Друм“ и још неколико музичких група пониклих у школи гитаре оца Милована, донели су Ужичанима музику. Кажу да она најупечатљивије обликује карактер, кажу још да ко пева зло не мисли. Смерни да не погреше и радосни јер нису, девојчице и дечаци из Пожеге, стајали су на сцени пред насмејаним Ерама, а салом су одзвањали аплаузи.

Н. Јанковић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*