Током синоћњег протеста, уништен српски „зид плача“ испред Скупштине

На потезу између Дома Народне скупштине и Трга Николе Пашића студенти су синоћ одржали протест незадовљни изборним резултатима

0

На потезу између Дома Народне скупштине и Трга Николе Пашића студенти су синоћ одржали протест незадовљни изборним резултатима. Студенти, који су се окупили на преко друштвене мреже Фејсбук, тврде са да су избори нерегуларни.

Студенти, којима су се у међувремену придружили и неки грађани, узвикивали су пароле против премијера Александра Вучића. Саобраћај је обустављен од Булевара краља Александра преко Трга Николе Пашића до Теразија.

После неког времена кренули су у „шетњу“ преко Теразија ка Тргу Републике.

Током протеста непознати починиоци су испред Скупштине Србије оштетили ‘српски зид плача’, срушили конструкцију и исцепали платно са фотографијама киднапованих и убијених цивила, војника и полицајаца које су убили ОВК и НАТО.

СПАСИЋ: РУШЕЊЕ ЗИДА ЗА ОСУДУ, ПОДНЕЋЕМО КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ

Председник Удружења породица убијених и киднапованих на Косову и Метохији Симо Спасић осудио је вечерас рушење „српског зида плача“ испред парламента и најавио кривичну пријаву против починилаца. Он је рекао да је добио информацију да су испред Скупштине Србије, где је постављен ‘српски зид плача’, неки хулигани поцепали фотографије киднапованих и убијених цивила, војника и полицајаца које су убили ОВК и НАТО-а и срушили конструкцију на којој је стајао цео „зид плача“. То је, каже, несхватљиво и за сваку осуду, а породице жртава су дотучене тиме што се десило за „зидом плача“.

Спасић је најавио да ће Удружење породица већ у уторак поднети кривичну пријаву против организатора „тешког кривичног дела“ и затражити обештећење. Удружење ће, додаје, од полиције захтевати и да им открије организаторе тог хулиганског чина.

Спасић је изразио наду да ће уз помоћ државе поново поставити „зид плача“ на истом месту, јер је то, према његовим речима, важно у борби да Унеско не прими лажну државу косово, али и због тога што траже од државе споменик српским жртвама.

„Да смо добили локацију за споменик српским жрвтама, ето шта би се десило са њим. И то у сред Београда, а не у Приштини и Тирани“, закључио је Спасић.

ЂУРИЋ ОСУДИО УНИШТАВАЊЕ И СКНАВЉЕЊЕ ЗИДА ПЛАЧА

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић вечерас је оштро осудио уништавање и скрнављење поставке са фотографијама и именама жртава рата на КиМ.

„Нема политике која може оправдати овакав вандалски однос према нашим убијеним и несталим суграђанима, чије су породице вечерас поново повређене. Сигуран сам да ова срамота није право лице српске младости“, истакао је Ђурић у поруци на Фејсбуку.

Он је додао да саосећа са породицама погинулих и несталих грађана Србије, који ничим нису заслужили овакав однос према њиховој патњи, болу и жртви коју су поднели за своју земљу.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*