ТОЛKИН СЕ KЛЕО У СРБЕ: Ево зашто нас је волео творац Господара прстенова!

0

На листи србофила поред чувеног енглеског књижевника, нашли су се и књижевници Јохан Волфганг Гете и Јакоб Грим, публициста и хемичар Арчибалд Рајс, ирска болничарка Флора Сандс, глумци Роберт де Ниро, Џони Деп и краљ хорора Винсент Прајс

Ако волите српску културу, језик, њене великане, кухињу и књижевност, а нисте знали како се та врста „хобија“ зове, ми ћемо вам открити.

Оно што их повезује, разуме се, зове се – србофилија, а у даљем тексту, на енглеском језику минуциозно је објашњено не само шта се све србофилима свиђа из наше богате традиције и историје, већ и који великани су се нашли у овој, сложићете се – одабраној групи.
Поред бројних значајних историјских фигура чије нас помињање у овом контексту није нимало изненадило, нашло се и понеко име на које се, признајемо, нисмо надали да ћемо наићи.

Међу „очекиваним србофилима“ наишли смо тако између осталог и на немачке књижевнике Јохана Волфганга Гетеа и Јакоба Грима о чијој се љубави према српском народу све већ зна, баш као и швајцарског публицисту и хемичара Арчибалда Рајса.

Рајс је био познат по доброчинствима која је чинио српском народу након што је стигао у Србију 1914. године како би истраживао злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом.

Довољно је напоменути да је са српском војском прешао Албанију, као и да је по његовој жељи његово срце однесено у урни на Kајмакчалан где почива са осталим солунским борцима.

Нисмо се изненадили ни при помену великог глумца Роберта де Нира који се према сопственом сведочанству уверио у љубазност српског народа боравећи у Србији као сиромашни студент крајем 60-их година прошлог века.

У знак поштовања према српском народу, а одушевљен Андрићевим романом „На Дрини ћуприја“, ћерки је наденуо име Дрина. Треба ли да помињемо да је Де Ниро и један од најватренијих навијача Новака Ђоковића?

На листи србофила нашли су се и холивудски заводник Џони Деп који се за нашу културу посебно заинтересовао након сарадње и дружења са Емиром Kустурицом, филмска громада Орсон Велс чији су сусрети с Јосипом Брозом Титом овековечени у неколико наврата, баш као и аустријски књижевник Петер Хандке који нам је пружио велику подршку током бомбардовања и поплава.

Част жена на листи, разуме се, брани нико други до официрка српске војске за време Првог светског рата и носилац Kарађорђеве звезде – ирска болничарка Флора Сандс.

А сад да се вратимо на почетак приче… Два имена која су нас изненадила су америчка легенда хорора, глумац Винсент Прајс и велики књижевник Џ. Р. Р. Толкин.

Мало је познато да је славни Прајс у време када је Холивуд славио четнике као покретаче отпора против нациста, заједно с Орсоном Велсом у америчкој радио-драми „Четници“, давне 1942. глумио четника!

Што се, пак, славног аутора „Господара прсенова“ Џона Роналда Руела Толкина тиче, не само да је знао српски језик, већ је био фасциниран и српском традицијом пре свега као неизоставним делом словенске митологије.

Познато је да је Толкин учествовао у Првом светском рату, међутим недавно се појавила прилично занимљива паралела према којој је његово најпознатије дело, епска фантастика „Господар прстенова“ ништа друго до трансформација бурних историјских дешавања која су задесила Србију у свет легенде.

Отуд није згорег напоменуто да постоји само једна земља из периода Великог рата која по свом необичном географском положају и специфичној историји, крајње бајковито одговара Округу. За житеље Европе у том периоду, та земља је исто тако мала и непозната, а њени житељи такође обрађују земљу и живе у селима као и хобити. Та земља је Србија!

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*