Тома: Нека Вучић да оставку ако жели!

0

Председник Томислав Николић потврдио је јуче да би председнички и парламентарни избори могли бити одржани заједно 9. априла.

Kад је реч о парламентарним изборима, он је рекао да је у околностима транзиције и крупних одлука боље чешће проверавати вољу грађана.

– Ако желе да провере то што раде, ако се чини да је парламент постао место у којем се тешко доносе крупне одлуке, зато што се користи за промоцију чак и неких лоших идеја, онда Влада може једноставно да реши то новим изборима – рекао је председник.

Он је истакао и да не може да утиче на премијера по питању такве одлуке ни на који начин осим саветом:
– У рукама председника Владе је одлука о оставци Владе, која може да изазове нове парламентарне изборе – рекао је Николић.

Kако каже, ако Влада жели да провери популарност после неких мера, ако жели да осигура мандат од четири године, то је њихово право и то им Устав дозвољава. На питање новинара да ли је добро да имамо изборе на сваких годину дана, он је рекао да има поверење у Владу и да она ради добро.

По питању председничких избора подсетио је да они по Уставу морају да се заврше месец дана пре истека мандата актуелног председника, те да би први круг могао да буде 9. априла, а евентуални други 23. априла.

Николић је рекао да је о својој поновној кандидатури разговарао са премијером Вучићем, али није прецизирао какав је био исход тог разговора.
– Јесмо, разговарали смо, бићете на време обавештени – одговорио је председник Србије на питање новинара.

Он је додао да је на председници Скупштине да за кампању одреди период од 30 до 60 дана, те да мисли да би избори могли бити расписани крајем фебруара или почетком марта.

 

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*