Томпсон ипак одржава „пригодни концерт“ поводом „Олује“

0

Хрватско Министарство ратних ветерана потрдило је данас да ће 5. августа у Слуњу бити „суфинансијер“ концерта певача Марка Перковића Томпсона поводом 22. годишњице акције „Олуја“

Како преноси Хина, ово министарство се огласило саопштењем за јавност „поводом учесталих медијских написа како Министарство хрватских бранитеља (су)финансира концерт Марка Перковића Томпсона у Слуњу на Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља 5. августа 2017. године“.

У саопштењу је наведено да министарство „заједно са градовима и жупанијама у Републици Хрватској у којима се прослава организује, а на основу молби удружења хрватских бранитеља произашлих из Домовинског рата, сваке године суфинансира трошкове техничке подршке у организацији прославе овог изузетно значајног датума у новијој хрватској историји“.

Министарство је навело да је „један од градова у којима се ове године организује прослава и град Слуњ, где ће се 5. августа одржавати низ пригодних програма и активности“, укључујући и „пригодне вечерње концерте“.

Организациони одбор прославе „Олује“ из 1995, која се у Хрватској слави као Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља (ратних ветерана), објавио је у петак програм обележавања 22. годишњице 4. и 5. августа у Книну.

Хина је навела да ће се 5. августа „на кининској тврђави присутнима и јавности обратити председница Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, а увече ће на Тргу домољубни концерт одржати Прљаво казалиште“.

По правилу протеклих година концерт је у Книну држао управо Томпсон.

Хрватски политички аналитичар Жарко Пуховски изјавио је јуче да сматра да је „Хрватска ове године око обележавања војне акције ‘Олује’ спустила лопту, и то из три разлога“, од којих је први тај што је „Србија добила снажну потпору немачке канцеларке (Ангеле Меркел)“.

„То је шокирало неке у Хрватској који немачку подршку подразумевају“, казао је Пуховски у изјави за „Радио Слободна Европа“.

Он је додао да је, по њему, други разлог то што је „владајућа коалиција у Хрватској стално на рубу пуцања и неки делови те коалиције не би могли да поднесу стална заоштравања“, док је „трећи разлог изненађујући обрт у Книну“.

„Тамо је градоначелник постао Марко Јелић, један независни кандидат, који је пре био ХЏ-овац, али се сада на неки начин отрезнио од те позиције, и он заступа разумна, чак се може рећи и доста помирљива становишта, за разлику од ранијег вођства града. То је све као позитивну последицу имало то да је хрватско вођство одлучило да смири тензије“, рекао је хрватски аналитичар.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта се међутим не слаже се хрватским аналитичарем Жарком Пуховским и сматра да ће Хрватска и ове године обележавати злочиначку акцију „Олуја“ на исти начин као и претходних година.

Он каже да ће се у Книну 5. августа и ове године у присуству највиших хрватских званичника, пре свега, обележавати протеривање преко 220.000 Срба и говорити да је Олуја“ била тобоже политички оправдана, етички чиста и војнички бриљатно изведена ослободилачка акција, као и да је узрок рата била великосрпска агресија.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*