Томпсонове песме на месту усташких злочина

0

Плакат Марка Перковића Томпсона освануо на подручју усташког логора „Даница“ код Копривнице, првог формираног у време НДХ. Плакат најављује концерт у Копривничком Брегу

НА месту усташког логора „Даница“ код Копривнице освануо је плакат Марка Перковића Томпсона, проусташки оријентисаног певача. Овај плакат, који представља најаву концерта у Копривничком Брегу, човека који велича убијање Срба, а готово све наступе започиње усташким поздравом „За дом спремни“, постављен је на месту где је био први усташки логор Независне Државе Хрватске.

Логор „Даница“ је основан на почетку Другог светског рата и постојао је до 1. септембра 1942. године. У њему се налазило скоро 4.000 логораша, а међу њима је највише било Срба, готово 3.000. Међу првим заточеницима били су и Срби и Јевреји похапшени на подручју Загреба, Пакраца и Крижеваца.

Одмах после тога стизали су логораши из Бјеловара, Карловца, Сарајева, Тузле и других места, а на вагонима је писало „покварено воће“. Кроз овај логор у Копривници прошао је велики број православних свештеника.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*