Томсон ослобођен због „За дом спремни“ јер је усташки поклич ДЕО ПЕСМЕ!

0

Прекршајни суд у Слуњу данас је хрватског певача Марка Перковића Томпсона, који у својим песмама и наступима велича усташтво, ослободио оптужби за ремећење јавног реда и мира везано за поклич „За дом спремни“ током извођења песме „Бојна Чавоглаве“ на концерту у Слуњу 5. августа 2017. на прослави годишњице акције „Олуја“.

Суд је одлучио да Томпсон није подстицао мржњу покличем „За дом спремни“, преноси Хина.

Читајући образложење пресуде, судија је навела да је поклич „За Дом Спремни“ саставни део стихова његове песме „Бојна Чавоглаве“ коју је Томпсон сам написао.

– “Песма “Бојна Чавоглаве” није забрањена, нити би смела бити забрањена и свако онај ко покуша да је забрани није нормалан, јер тиме забрањује симболе Домовинског рата а та песма је један од тих симбола – рекао је Томпсон.

Хина наводи да је Томпсон и раније у медијима истицао како на том, као и на свим осталим концертима, није узвикивао никакав усташки поклич, већ је певао своје песме које су, као и код свих других аутора, заштићене законима Хрватске и да се оне као такве легално репродукују.

Музика и усташтво

Томпсон се од усташтва никада није јавно оградио.

Kао и он, и публика на његовим концертима често носи обележја нацизма и усташтва и кличу усташке (нацистичке и фашистичке) пароле што самим тим Томпсонова публика показује своју политичку контроверзност и склоност према екстремним идеологијама.

Поклич усташа из Другог светског рата само је део богатог опуса човека који се увек нађе на лицу места када се говори против Срба, нарочито узев у обзир његов музички ангажман. Стихоклепац песме „Јасеновац и Градишка Стара“ прославио је Јурета Францетића који је читавог живота био једно до виђених лица усташког покрета и НДХ, фашистичке творевине криве за смрт стотина хиљада људи. Kао командант Црне легије Францетић је извршио масовне злочине над Србима и Јеврејима.

Томпсон је издао девет албума почевши од 1992. године, а сви су пуни контроверзних стихова.

„Симбол екстремног хрватског национализма“

Због песама и понашања на концертима Томпсон је непожељан у многим европским земљама.

Недавно се огласио и швајцарски историчар Стефан Дитрих, који упозорава да Томпсон „симболизује екстремни хрватски национализам“.

Неке његове песме не говоре само о рату из деведесетих година, већ и о такозваној „Независној Држави Хрватској“ – Хитлеровој и Мусолинијевој сателитској држави.

Томпсон се у више наврата ругао жртвама и релативизовао злочине усташке државе, наводи Дитрих.

Упркос томе, он је у Хрватској и у деловима хрватске дијаспоре популаран.

Kао пример за то Дитрих наводи концерт из прошле године на коме је маса скандирала „Убиј Србина!“ и указује на то да је све прошло без последица.

Историчар оцењује да је Томпсон у Хрватској „добро политички умрежен“, те да су његови ставови „укотвљени“ у деловима хрватског друштва – „у зависности од регије“.

Дитрих наводи да у Хрватској постоје закони којима би се величање фашизма могло казнити, али да се то не чини, јер је „однос Хрватске према властитој прошлости – некритичан“.

Он указује и на то да „млађе генерације Хрвата ништа не знају о усташкој прошлости“.

Споменуо је и то да је хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић недавно признала у интервјуу да слуша песме Марка Перковића Томпсона.

 

танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*