Tomson oslobođen zbog „Za dom spremni“ jer je ustaški poklič DEO PESME!

0

Prekršajni sud u Slunju danas je hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji u svojim pesmama i nastupima veliča ustaštvo, oslobodio optužbi za remećenje javnog reda i mira vezano za poklič „Za dom spremni“ tokom izvođenja pesme „Bojna Čavoglave“ na koncertu u Slunju 5. avgusta 2017. na proslavi godišnjice akcije „Oluja“.

Sud je odlučio da Tompson nije podsticao mržnju pokličem „Za dom spremni“, prenosi Hina.

Čitajući obrazloženje presude, sudija je navela da je poklič „Za Dom Spremni“ sastavni deo stihova njegove pesme „Bojna Čavoglave“ koju je Tompson sam napisao.

– “Pesma “Bojna Čavoglave” nije zabranjena, niti bi smela biti zabranjena i svako onaj ko pokuša da je zabrani nije normalan, jer time zabranjuje simbole Domovinskog rata a ta pesma je jedan od tih simbola – rekao je Tompson.

Hina navodi da je Tompson i ranije u medijima isticao kako na tom, kao i na svim ostalim koncertima, nije uzvikivao nikakav ustaški poklič, već je pevao svoje pesme koje su, kao i kod svih drugih autora, zaštićene zakonima Hrvatske i da se one kao takve legalno reprodukuju.

Muzika i ustaštvo

Tompson se od ustaštva nikada nije javno ogradio.

Kao i on, i publika na njegovim koncertima često nosi obeležja nacizma i ustaštva i kliču ustaške (nacističke i fašističke) parole što samim tim Tompsonova publika pokazuje svoju političku kontroverznost i sklonost prema ekstremnim ideologijama.

Poklič ustaša iz Drugog svetskog rata samo je deo bogatog opusa čoveka koji se uvek nađe na licu mesta kada se govori protiv Srba, naročito uzev u obzir njegov muzički angažman. Stihoklepac pesme „Jasenovac i Gradiška Stara“ proslavio je Jureta Francetića koji je čitavog života bio jedno do viđenih lica ustaškog pokreta i NDH, fašističke tvorevine krive za smrt stotina hiljada ljudi. Kao komandant Crne legije Francetić je izvršio masovne zločine nad Srbima i Jevrejima.

Tompson je izdao devet albuma počevši od 1992. godine, a svi su puni kontroverznih stihova.

„Simbol ekstremnog hrvatskog nacionalizma“

Zbog pesama i ponašanja na koncertima Tompson je nepoželjan u mnogim evropskim zemljama.

Nedavno se oglasio i švajcarski istoričar Stefan Ditrih, koji upozorava da Tompson „simbolizuje ekstremni hrvatski nacionalizam“.

Neke njegove pesme ne govore samo o ratu iz devedesetih godina, već i o takozvanoj „Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“ – Hitlerovoj i Musolinijevoj satelitskoj državi.

Tompson se u više navrata rugao žrtvama i relativizovao zločine ustaške države, navodi Ditrih.

Uprkos tome, on je u Hrvatskoj i u delovima hrvatske dijaspore popularan.

Kao primer za to Ditrih navodi koncert iz prošle godine na kome je masa skandirala „Ubij Srbina!“ i ukazuje na to da je sve prošlo bez posledica.

Istoričar ocenjuje da je Tompson u Hrvatskoj „dobro politički umrežen“, te da su njegovi stavovi „ukotvljeni“ u delovima hrvatskog društva – „u zavisnosti od regije“.

Ditrih navodi da u Hrvatskoj postoje zakoni kojima bi se veličanje fašizma moglo kazniti, ali da se to ne čini, jer je „odnos Hrvatske prema vlastitoj prošlosti – nekritičan“.

On ukazuje i na to da „mlađe generacije Hrvata ništa ne znaju o ustaškoj prošlosti“.

Spomenuo je i to da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno priznala u intervjuu da sluša pesme Marka Perkovića Tompsona.

 

tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*