Традиција стара 800 година: Kако се прави папир који време не може да уништи?

0

У вијетнамском селу Суој Kо у близини Ханоја, локално становништво користи технику из 18. века која представља специфичан вид уметности.

Наиме, папир Дó, који се овде производи, прави се коре дрвета Rhamnoneuron balansae, познатој по томе што је изузетно богата целулозом. Реч је о грму из породице (Thymelaeaceae) , који се може пронаћи на западу Вијетнама и у кинеској провинцији Јунан.

Стога производња папира Дó није карактеристична само за Суој Kо, већ се неколико села бави овом уметношћу.

Стари рецепт
Kора овог дрвета се, откривају становници овог села, натапа у кречној води око три месеца, све док не омекша толико да се раздвоји од пулпе. То је тајна предака коју су данашњи мајстори успели да подигну на сасвим други ниво – уместо три месеца, то данас траје 24 сата. Потом се пулпа равна док њени слојеви формирају листове папира. Недељама затим, они се суше под сунчевом светлошћу, а резултат је готово невероватан: папир мекан на додир и очаравајућег изгледа, који фасцинира све који су га икада додирнули.

Занимљиво, он је отпоран на влагу, привлачи термите знатно мање него што бисте очекивали, а мастило се не излива папиру Дó. Најинтересантније од свега је то што, колико је познато, он може да траје најмање осам стотина година

Захваљујући својој дуговечности, овај папир има важну улогу у народној традицији и култури у Вијетнаму, а посебно у сликарству. Такође, бројне тајне прошлости исписане су управо на папиру Дó.
Националнагеографија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*